Bush wil Palestina zonder Arafat

De VS steunen de oprichting van een 'voorlopige' Palestijnse staat, maar alleen als er een 'nieuwe en andere Palestijnse leiding' aantreedt....

'Als het Palestijnse volk nieuwe leiders heeft, nieuwe instituties en nieuwe veiligheidsbetrekkingen met zijn buren, dan zullen de VS de oprichting steunen van een Palestijnse staat', zei Bush. De grenzen en 'bepaalde aspecten van de soevereiniteit' zullen tijdelijk zijn, totdat hierover met Israël overeenstemming is bereikt 'als onderdeel van een definitieve regeling voor het Midden-Oosten'.

Hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeiden dat deze voorlopige Palestijnse staat binnen achttien maanden een feit kan zijn. Een volwaardig soeverein land met erkende grenzen zou na drie jaar kunnen bestaan.

Vrijwel gelijktijdig met Bush' speech maakte de Palestijnse leider Arafat bekend dat begin volgend jaar Palestijnse presidentsverkiezingen worden gehouden. Arafat noemde Bush' toespraak een 'serieuze poging om het vredesproces vooruit te helpen'. Zijn woordvoerder Saeb Erekat wees echter de voorwaarde over Arafats vervanging fel af.

Amerikaanse voorwaarden voor steun aan 'Palestina' zijn onder meer een nieuwe grondwet, een volledig bevoegd parlement en een onafhankelijk rechtsstelsel. Bovendien moet de Palestijnse veiligheidsdienst onder internationaal toezicht worden hervormd, zodat zij terreurgroepen effectief kan ontmantelen.

Van Israël eiste Bush dat het zich terugtrekt uit de bezette gebieden en stopt met de bouw van nederzettingen op de Jordaanoever en de Gaza-strook. Bush sprak zich niet duidelijk uit over de status van Jeruzalem en de kwestie van de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen.

De Israëlische premier Sharon steunde gisteren Bush' roep om een nieuw Palestijns leiderschap. Minister van Defensie Ben Eliëzer noemde het plan 'een historische stap'. Arabische leiders hoorden in de speech een 'onacceptabele oproep' om Arafat af te zetten.

Meer over