Bush trekt kandidaat-ambassadeur België terug

De Amerikaanse president George Bush heeft de zakenman Sam Fox teruggetrokken als zijn kandidaat voor het ambassadeurschap in België. Dat hebben Amerikaanse media gemeld....

Fox leidt de lobbygroep Joodse Republikeinse Coalitie. Hij schonk in 2004 50.000 dollar aan de Swift Boat Veterans For Truth, een club die het vermeende heldhaftige optreden van Kerry tijdens de oorlog in Vietnam in twijfel trok. De Democraten repten destijds van een leugenachtige lastercampagne, die Kerry veel stemmen heeft gekost.

De benoeming van de huidige Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Roland Arnall, verliep begin 2006 ook niet probleemloos. De Senaat hield zijn aanstelling enkele malen tegen, maar uiteindelijk kon Arnall wel naar Den Haag.

Arnall, net als Fox een belangrijke sponsor van de Republikeinse partij van Bush, was betrokken bij juridische procedures die te maken hadden met zijn toenmalige bedrijf Ameriquest, een hypotheekverstrekker. Klanten hadden schadevergoeding geëist omdat de onderneming zich schuldig zou hebben gemaakt aan uitbuiting. Ameriquest schikte de zaak voor honderden miljoenen dollars en daarmee was de weg vrij voor Arnall om naar de Nederlandse residentie af te reizen.

Meer over