Bush en Summers praten beurs omlaag

President George Bush en voormalig minister van Financiën Lawrence Summers hebben de Amerikaanse beursen maandag flink naar beneden gepraat...

Bush sprak dreigende woorden in de richting van China. De president eist dat zijn ambassadeur snel de bemanning van het zondag neergestorte spionagevliegtuig mag bezoeken. Daarmee zet Bush volgens beleggers de prille handelsrelatie met China onder druk.

Summers zei op een conferentie in New York dat hij geen snel herstel ziet voor de Amerikaanse economie. Daarmee voedde hij angst dat het ook in de tweede helft van dit jaar kwakkelen blijft.

De technologiebeurs Nasdaq viel met 3,1 procent naar 1782,88 punten, het laagste slot sinds oktober 1998. De Dow Jones, de belangrijkste index op Wall Street, eindigde 1 procent lager op 9777,93 punten.

En de dag begon zo goed. Even leek de Dow Jones maandag de stijgende lijn van vrijdag gewoon door te trekken. Reden voor het optimisme was de maandelijke publicatie van de NAPM, een index voor het vertrouwen van inkoopmanagers van Amerikaanse bedrijven.

De NAPM-index is in maart gestegen van 41,9 naar 43,1. In februari krabbelde de NAPM voor het eerst in een jaar weer een beetje op. In januari stond het inkopersvertrouwen nog op het laagste punt in tien jaar. Een NAPM van onder de 50 is voor economen een teken dat de industriesector krimpt.

Dat de inkopers nu weer bereid zijn hun beurs te trekken, is een teken dat er een einde komt aan de recessie die de Amerikaanse industrie momenteel doormaakt.

Maar de NAPM kon de belegger onvoldoende vertrouwen bieden. De index van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, die na het eerste kwartaal op een verlies van 26 procent staat, zakte al bij het begin van de handel in de min. Voor de rentegevoelige techsector betekent goed nieuws over de economie slecht nieuws met betrekking tot een eventuele verwachte renteverlaging.

De woorden van Bush en Summers en de winstwaarschuwing van American Express trokken vervolgens ook de Dow naar beneden. De bank verwacht dat de resultaten over het eerste kwartaal ver beneden verwachting uitkomen. Het aandeel viel ruim 5 procent. Elektronicaconcern Hewlett Packard was de grootste verliezer onder de Dow Jones-fondsen.

Winnaars waren er ook, met chemieconcern DuPont en softwaremaker Microsoft aan de leiding. DuPont gaat fabrieken sluiten en 4000 mensen ontslaan.

Meer over