Bus reed zonder sneeuwkettingen of winterbanden

De in het Duitse Sauerland verongelukte touringcar was niet uitgerust met sneeuwkettingen. Zelfs aan de minimale voorwaarde, winterbanden met grof profiel, voldeed de bus niet....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

WINTERBERG

Het gisteren meest gefilmde en gefotografeerde echtpaar van Duitsland, Dick (50) en Henny (45) Kers uit Deventer, deden vanuit het ziekenhuisbed in Winterberg hun verhaal. Beiden maken deel uit van het vijftig man sterke gezelschap dat geboekt had voor een dagje langlaufen in het Sauerland. Toen maandagmiddag alle deelnemers al weer terug waren bij de bus, stond het echtpaar nog op de ski's.

Kers, het hoofd half verborgen achter verband: 'Omdat we zo laat waren, hebben we een taxi richting bus genomen. De chauffeur reed op een bepaald moment echter niet verder, omdat hij het te gevaarlijk vond. Sneeuwkettingen had hij niet bij zich, en die waren volgens hem hier noodzakelijk. Te voet zijn we naar de bus gegaan, waar me onmiddellijk opviel dat onze bus ook geen kettingen had.'

Niet meer dan vijf minuten na het aanvaarden van de terugreis moest de buschauffeur een fatale noodstop maken. Op de smalle en bochtige bergweg, direct aan de grens van het dorpje Züschen (gemeente Winterberg), raakte een eveneens uit Nederland afkomstige bus in moeilijkheden. De chauffeur van deze touringcar werd verrast door een van de weg geraakte Duitse bestelauto. Blikschade was het gevolg.

Zijn collega had minder geluk. Kers: 'Ik zag het gebeuren, ik was helemaal bij m'n positieven. Onze chauffeur probeerde de bus in het spoor van zijn voorganger te houden. We gleden naar links en weer naar rechts. Plotseling begon de bus te kantelen.'

Kers - hij zat met zijn vrouw op de derde rij aan de rechterkant - ging in het middenpad staan en sleurde zijn vrouw van de bank. De bus bleef niet, zoals Kers had gehoopt, tegen de bomen hangen, maar stortte zo'n tien meter naar beneden. Het voertuig belandde op zijn dak in de sneeuw en werd door zijn eigen gewicht platgedrukt als een koekblik. Kers vertelt hoe hij over de lichamen kroop en door een gat uit het wrak kon komen. Buiten vond hij zijn vrouw.

Ron Dekker, voormalig Nederlands zwemkampioen, ligt in het St Franziskus Hospital van Winterberg een etage lager dan het echtpaar Kers. Dekker herinnert zich niets meer van het ongeluk. 'Ik heb een langdurige blackout gehad', zegt hij. Pas in het ziekenhuis realiseerde hij zich wat er moet zijn gebeurd. 'Een wonder dat er zoveel nog levend zijn uitgekomen.'

Dinsdagochtend. Ofschoon het zogenoemde traumateam van SOS International de familieleden met nadruk afraadt op eigen gelegenheid naar het Sauerland te komen, besluiten drie van de vier dochters van het echtpaar Kers toch naar Winterberg te gaan. In Deventer had een van de schoonzoons maandagavond telefonisch contact gekregen met het ziekenhuis in Winterberg en vernomen dat zijn schoonouders in de ongeluksbus zaten.

Na een moeizame autorit door het Sauerland, waar de sneeuw op sommige plekken een meter hoog ligt, vernemen ze in het ziekenhuis dat de gewonden nog steeds niet weten dat er zeven doden zijn te betreuren. Op verzoek van haar vader gaat Miriam Kers (29) de ziekenzalen langs om te kijken wie ontbreekt. Tevergeefs, een overzicht is onmogelijk, omdat de 43 gewonden zijn verspreid over zeven ziekenhuizen. Wat zij nog niet weet, is dat de zeven overledenen zich tijdelijk in het St Franziskus bevinden.

Een jongeman uit Boxmeer meldt zich 's ochtends ook bij het ziekenhuis in Winterberg. Hij weet dat zijn zuster in de bus zat, maar hoort dat zij in een ander ziekenhuis is ondergebracht. Hoe zij eraan toe is, weet hij niet. Ruud Kuijpers van SOS International tekent precies uit hoe de jongeman moet rijden. Buiten sneeuwt het al 48 uur onafgebroken, de wegen zijn nauwelijks nog begaanbaar.

Op de wintercamping in Züschen loopt het echtpaar S. uit Dortmund voor de zoveelste keer naar de plek waar de bus terechtkwam. De kampeerders hadden zich maandag nog geen vier uur geïnstalleerd toen 's middags om half vijf de Nederlandse bus naar beneden kwam. 'Dekens, schoenen, doeken, alles hebben we uit de leegstaande voortenten gesleept om de gewonden te helpen', vertelt S.

Winterberg is in diepe rouw gedompeld; meer dan 80 procent van de wintersportgasten komen uit Nederland, vele hotels en cafés zijn Nederlands eigendom en dragen een Nederlandse naam. In de schemer, het sneeuwt nog steeds, gaan de eerste bussen weer huiswaarts, dit keer zonder uitzondering met kettingen om de banden.

Meer over