Burgman sluipt langzaam maar zeker naar de top

Het is geen toeval geweest, dat Raimond Burgman de vorige week afgesloten cyclus van de BWA-World Cup, als vierde beëindigde....

Van onze biljartmedewerker

AMSTERDAM

Dat Burgman niettemin in de schaduw staat van Torbjörn Blomdahl, de vijfvoudige winnaar van de World Cup, doet de Nederlander niets. 'Ik heb juist veel van Blomdahl opgestoken. Daardoor ben ik steeds beter gaan spelen', aldus Burgman.

Het lijkt erop dat beide spelers een onderlinge competitie hebben. Als dat zo is heeft Blomdahl in de eredivisie weer een slag gewonnen. Want hij joeg zijn team met fantastische rapportcijfers naar een 8-0 zege tegen Rilland Bath. Blomdahl maakte tegen zijn Belgische tegenstander Martin Spoormans een serie van twaalf en was al in 23 beurten klaar (50-32), wat hem 2.173 als prachtig partijmoyenne opleverde.

Burgman deed het wat minder, maar was met zijn 50-34 in 29 beurten bijzonder tevreden. De 1.724 ligt belangrijk hoger dan de 1.400, die hij gemiddeld speelt.

Het topduel tussen de nummers één en twee van de ranglijst, Zundert en Heeswijk-Dinther, eindigde in een 6-2 zege voor het team van Raymond Ceulemans. Sterk in eigen huis speelde Louis Havermans, die Henk Habraken met maar liefst 50-25 in 35 beurten klopte. Toen Heeswijk-Dinther na de overwinning van Arie Weijenburg op Ad Broeders klaar was om de teamzege te verzilveren, was de thuisclub alert. Ludo Dielis miste tegen Frédéric Caudron zijn laatste carambole, waarna de Waal met twee uit ging: 50-49 in 44 beurten.

In het duel tussen Raymond Ceulemans en Samih Sayginer leek de Turkse biljartprins door een serie van zeven de overwinning naar zich toe te trekken. Maar hij miste door nervositeit de laatste bal. Ceulemans maakte de nog ontbrekende vier, waarna Sayginer aantoonde volledig geknakt te zijn, want zelfs de gelijkmakende beurt leverde geen remise op: 50-49 in 34 beurten.

Stand eredivisie: Zundert 9-16, Hengelo 9-15, Heeswijk-Dinther 9-13, Krimpen aan de IJsse 10-12, Etten-Leur 9-11, Hoensbroek 9-10, Utrecht 10-8, Lichtenvoorde 9-6, Rotterdam 9-4, Osdorp 9-4, Rilland Bath 10-3.

Meer over