Burgers vluchten weg uit Yabroud

Terwijl er in Yabroud paniek uitbreekt uit angst voor een aanval, heerst in Latakia verbijs-terende rust.

BEIROET/GENÈVE - De Verenigde Naties vrezen dat het Syrische leger een grote aanval voorbereidt op de stad Yabroud bij de Libanese grens, die in handen is van de Syrische oppositie. Duizenden burgers hebben de stad ontvlucht. Dat meldde de woordvoerder van Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN vrijdag.

Volgens de VN zijn er al luchtaanvallen en beschietingen geweest en is de regering bezig de stad te omsingelen. 'Het lijkt erop dat een grote aanval op het punt staat te beginnen', aldus woordvoerder Rupert Colville.

Yabroud zit sinds woensdag zonder elektriciteit en veldhospitalen hebben ernstig gebrek aan medicijnen. Tussen de 40 duizend en 50 duizend burgers bevinden zich nog in de stad. De VN roepen de Syrische regering op hun de kans te geven de stad te verlaten.

De speciale noodhulpcoördinator van de VN, Valerie Amos, heeft van de VN-Veiligheidsraad onmiddellijke actie geëist om toegang te krijgen tot de miljoenen hulpbehoevenden in Syrië. Volgens Amos blijven beide partijen in de burgeroorlog het humanitair recht schenden. Dit is onaanvaardbaar, zo zei ze vrijdag.

De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken, Faisal Mekdad, reageerde in Genève geïrriteerd op Amos' uitspraken: 'We doen ons best en we zullen ons best blijven doen, maar sommige uitspraken van haar zijn onacceptabel. Ze gaat eraan voorbij dat er terroristen zijn in Syrië die het vervoer van goederen hinderen.'

Het vredesoverleg in Genève heeft ook vrijdag niets opgeleverd. Zowel de Syrische regeringsdelegatie als die van de oppositie verklaarde dat de gesprekken in een impasse verkeren. De regering is volgens een oppositiewoordvoerder te 'strijdlustig'. De oppositie op haar beurt heeft volgens de regering een 'onrealistische agenda'.

De Verenigde Naties hebben het evacueren van burgers uit de belegerde stad Homs vrijdag opgeschort. Een woordvoerder zei vrijdag dat wordt gewacht tot het controleren door de autoriteiten van geëvacueerde mannen in de leeftijd van 15 tot 55 jaar is afgerond, maar later werd dat ingetrokken en werd gezegd dat het opschorten los staat van die controles.

De afgelopen week hebben 1.400 burgers Homs verlaten, onder wie ruim 400 mannen tot 55 jaar. Ongeveer 200 zijn er vrijgelaten. De anderen worden nog vastgehouden omdat onder hen zich mogelijk 'terroristen' bevinden.

undefined

Meer over