NieuwsIslamitische Staat

Burgers verlaten laatste IS-enclave in vrachtwagens

Vrachtwagens volgeladen met burgers hebben woensdag de laatste enclave van Islamitische Staat in het zuidoosten van Syrië verlaten. Verslaggevers van internationale persbureaus hadden het over een tiental of zelfs tientallen vrachtwagens, met in totaal enkele honderden mannen, vrouwen en kinderen.

Strijdkrachten van de Syrische Democratische Strijdkrachten voeren IS-strijders af in Baghouz in Syrië.Beeld AFP

Met de evacuatie van burgers komt de val van het laatste stukje grondgebied in handen van Islamitische Staat, het dorp Baghouz, nabij. Naar schatting driehonderd strijders zitten nog op een stuk grond van ongeveer een halve vierkante kilometer. Ook waren daar enkele honderden burgers, voor een deel familieleden van de strijders. Hoeveel van hen zijn achtergebleven, is niet duidelijk.

Onderhandeling

Het offensief van de door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) is vertraagd door de aanwezigheid van burgers in het dorp, die door IS worden gebruikt als menselijk schild.

Waarschijnlijk is de SDF met de extremisten in onderhandeling over een geweldloze aftocht en is het vervoer van burgers per vrachtwagen een uitvloeisel daarvan. Niet duidelijk is wat het lot van de IS-strijders zal zijn in geval van een akkoord: overgave of een vrije aftocht naar de provincie Idlib, het laatste rebellenbolwerk in het westen van Syrië.

Veel van de strijders in Baghouz hebben zich verschanst in tunnels. Rondom het dorp hebben ze mijnen gelegd. SDF-woordvoerder Mustafa Bali zei dat extremisten zullen worden verjaagd als ze zich niet overgeven. Maar dat zal volgens hem pas gebeuren als de burgers zijn geëvacueerd of gescheiden van de strijders.

Beeld de Volkskrant

Het einde van IS?

Het Pentagon stelt in een rapport dat IS in Syrië binnen zes tot twaalf maanden een wederopstanding kan beleven.

Ondertussen eist de Amerikaanse president Trump dat Europese landen Europese jihadstrijders uit Syrië terug halen.

Maar wie zijn die Syriëgangers waarvan Trump wil dat we ze repatriëren? En wat staat Nederland te wachten als ze terugkeren?

Meer over