Burgers maakt elk team sterker, ook De Volewijckers

Natuurlijk was de trofee niet zo bijzonder als de Europa Cup of Deense landstitel die ze vorig jaar met Viborg HK veroverde....

En dat terwijl Burgers (29) haar nieuwe werkgever zaterdag nog had verslagen in de bekerfinale. Een beetje vreemd was het allemaal wel voor Burgers.

Ga maar na: het hele seizoen sukkelt ze al met haar knie. De geest wil nog wel, maar het lichaam lijkt moegestreden door alle klappen die ze in en rond de cirkel heeft moeten incasseren. Daarom is het juist zo vreemd dat haar kwetsbare gewricht de laatste tijd hersteld lijkt.

Burgers noemt de stand van zaken: ze onderging onlangs een kijkoperatie aan haar knie, waarvan ze de uitslag weldra verwacht te horen. 'Maar als het zo goed blijft gaan, speel ik door', stelt ze resoluut.

Burgers durft daar zelfs aan toe te voegen dat haar toekomst wellicht niet bij SEW had gelegen als ze eerder had geweten dat haar gewricht nog zo lang stand zou houden. 'Ik ben nog fit en zou best in het buitenland willen spelen, maar ik heb getekend bij SEW. Daar ligt voorlopig mijn toekomst, ik denk niet aan andere zaken.'

Hoe haar rol na de zomer ook moge zijn, de topclub uit Nibbixwoud is met de komst van Burgers een brok ervaring en klasse rijker. De 179-voudig international is iemand die niet kan leven zonder ambities en veel van zichzelf en anderen vraagt. 'Ik wil elk team beter maken. Daarom was het ook zo mooi om met deze veelbelovende speelsters te mogen werken.'

Hemeltergend vindt ze het dat ze sinds haar komst naar Nederland zonder werk zit. 'Ik word nergens aangenomen. Kennelijk willen veel bedrijven niet iemand die drie keer per week traint', klaagt Burgers, die 'iets' zoekt in de marketing. En nee, ze verwacht niet dat haar jongste trofee werkgevers over de streep trekt.

Burgers was tegen SEW de spil in de as. Ze verhoogde of verlaagde het tempo naar believen en zette medespeelsters vrij met prijzenswaardige steekballen. Haar assist op Marcella Deen, die scoorde met een onvervalst vliegertje, werd door het schamele aantal toeschouwers in het Utrechtse sportcentrum Galgenwaard met 'oehhs' en 'ahhhs' begroet.

Tijd om van de beker te genieten is er niet in Amsterdam. De Volewijckers is immers nog steeds verwikkeld in de strijd tegen degradatie en verdedigt deze week tegen eersteklasser Tachos haar plaats op het hoogste niveau.

Behalve De Volewijckers wonnen ook de mannen van Tachos voor het eerst in de clubhistorie de beker. De Waalwijkse formatie, die tegen Volendam strijdt in de finale play-offs om de landstitel, versloeg Bevo uit Panningen met 31-23. Uitblinker was de 19-jarige doelman Mike Tadey, die Tachos met onnavolgbare reddingen in de wedstrijd hield.

Meer over