Nieuwsjoe biden

Burgeropstand biedt kans voor ‘verzoenende’Joe Biden, nu officieel presidentskandidaat

Met de benodigde 1.991 kiesmannen achter zich is Joe Biden officieel de presidentskandidaat voor de Democraten, zo werd vrijdagavond bekendgemaakt. De demonstraties tegen racisme bieden hem de mogelijkheid om zich nu te positioneren als het ‘redelijke’ en ‘verzoenende’ antwoord op de verdeel-en-heerspolitiek van Trump. 

Joe Biden is de nieuwe Democratische presidentskandidaat. Beeld EPA.
Joe Biden is de nieuwe Democratische presidentskandidaat.Beeld EPA.

Kiest Joe Biden voor een zwarte vrouwelijke running mate? Dat is de grote vraag nu hij officieel als de Democratische presidentskandidaat uit de bus is gekomen. In Amerikaanse media circuleren al dagen lijsten met namen waarop die van senator Kamala Harris uit Californië bovenaan prijkt. Ook de namen van Elizabeth Warren, senator Amy Klobuchar, gouverneur Gretchen Whitmer en de voormalige ‘first lady’ Michelle Obama circuleren, hoewel de laatste geen politieke ambities noch ervaring heeft.

De keuze voor de kandidaat voor het vicepresidentschap is mogelijk bepalend voor de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen in november. De druk op de 77-jarige Biden om voor een vrouw te kiezen, en dan bij voorkeur zwart, is fors toegenomen nu het hele land in brand staat sinds het doden van George Floyd door een witte politieagent, bijna twee weken geleden in Minneapolis. Met een zwarte vicepresidentskandidaat zal hij de zwarte kiezer vrijwel zeker naar de stembus kunnen lokken.

De verzoenende en meelevende toon die Joe Biden deze week sprak, staat in schril contrast met de dreigende taal van president Trump richting de demonstranten. ‘Dit is een moeilijke tijd in de Amerikaanse geschiedenis’, zo zei Biden. ‘En Donald Trumps agressieve en verdelende politiek is niet het antwoord. Het land schreeuwt om leiderschap. Leiderschap dat ons kan verenigen. Leiderschap dat ons bij elkaar brengt.’

Het was al duidelijk dat Biden het voor de Democraten zou gaan opnemen tegen president Trump nadat zijn tegenstander Bernie Sanders zich in april terugtrok. Vrijdagavond maakten de Amerikaanse zender CBS News en persbureau AP bekend dat hij nu ook de benodigde 1.991 kiesmannen achter zich heeft om op de Democratische Conventie in augustus als de officiële kandidaat te worden aangewezen. Na het tellen van de stemmen van de voorverkiezingen in zeven staten en het District van Columbia, afgelopen dinsdag, zou hij nu 1.993 gedelegeerden achter zich hebben, terwijl er nog voorverkiezingen aankomen in acht staten en drie ‘buitengebieden’, zoals Puerto Rico.

Joe Biden noemde het ‘een eer om het te moeten opnemen tegen de meest getalenteerde groep kandidaten die de Democratische partij ooit op de been heeft gebracht’. Hij beloofde vanaf nu tot 3 november ‘elke dag te vechten’ om de stemmen van alle Amerikanen te winnen en ‘de ziel van de natie’ te redden. Ook presenteert hij zichzelf als ‘de redder van de democratie’ die door Trump wordt ondermijnd.

De demonstraties tegen racisme bieden Biden de mogelijkheid om zich te positioneren als het ‘redelijke’ en ‘verzoenende’ antwoord op de botte verdeel-en-heerspolitiek van Trump, die nu zelfs in Republikeinse kringen op weerstand stuit. Gevreesd werd dat de corona-epidemie Biden op achterstand had geplaatst omdat hij de afgelopen maanden nauwelijks in beeld is geweest. Terwijl hij grotendeels thuis in Wilmington, Delaware, in quarantaine zat, profileerde Trump zich dagelijks op televisie als de ‘man die de pandemie onder controle kreeg’.

Krap drie maanden later, met een nieuwe werkelijkheid van honderdduizend coronadoden, een recordwerkloosheid en een burgeropstand, lijken de kansen voor Biden gekeerd. In de peilingen loopt hij voor op Trump, al zijn die in dit stadium veel te prematuur. Cruciaal wordt de stem van de zwarte kiezer, die het doorgaans in groten getale laat afweten bij verkiezingen. De uitdaging wordt om die naar de stembus te krijgen.

Meer over