nieuwsburgemeesterskandidaat Benjamin Griveaux

Burgemeesterskandidaat Parijs trekt zich terug na seksvideo

Hij was de droomkandidaat van president Macron als burgemeester van Parijs. Maar succesvol verliep zijn campagne niet. Nu een beschamende seksvideo naar buiten is gekomen, ziet Benjamin Griveaux af van deelname aan de burgemeestersverkiezing.

Benjamin Griveaux maakt zijn terugtrekking als burgemeesterskandidaat bekend. Beeld AFP
Benjamin Griveaux maakt zijn terugtrekking als burgemeesterskandidaat bekend.Beeld AFP

Benjamin Griveaux leek perfect gepositioneerd om volgende maand gekozen te worden als nieuwe burgemeester van Parijs. Als medeoprichter van La République En Marche (LREM) genoot hij het volle vertrouwen van president Macron. Toen Griveaux in maart 2019 opstapte als kabinetswoordvoerder om zich op de burgemeestersverkiezingen te richten, werd hij gezien als grote kanshebber.

Daarna ging het snel bergafwaarts. Zijn plan om het Gare de l’Est naar een voorstad te verplaatsen en op de plek van het oude station een ‘Central Park’ te laten verrijzen, kwam hem op de vraag te staan of hij vroeger te veel monopoly had gespeeld. Tot overmaat van ramp besloot een andere marcheur, de kleurrijke wiskundige Cédric Villani, ook mee te doen aan de burgemeestersverkiezingen. In de peilingen werd Griveaux ruimschoots voorbijgestreefd door zittend burgemeester Anne Hidalgo (Parti Socialiste) en Rachida Dati van Les Républicains.

Dramatische finale

Vrijdag volgde de dramatische finale van Griveaux’ desastreuze campagne. Op de sociale media circuleerde een filmpje van een masturberende Griveaux, dat hij had verzonden naar een vrouw (niet zijn eigen vrouw). De oud-kabinetswoordvoerder, vader van drie kinderen, besloot zich terug te trekken uit de burgemeestersrace. Macron moet voor het einde van de maand met een nieuwe kandidaat op de proppen komen.

Commentatoren spreken ondertussen schande van de ‘poubellisation’ (‘verprullenbakkisering’) van de politiek. Filosoof Bernhard-Henri Lévy vreest dat Frankrijk verandert in een ‘tabloid-republiek’. Dit waren Amerikaanse toestanden, heette het op Twitter. Politieke revenge porn.

Russische kunstenaar

De ‘Amerikaanse toestanden’ bleken van Russische makelij. De publicatie van de belastende beelden werd opgeëist door de Russische performancekunstenaar Pjotr Pavlenski, bekend om zijn choquerende ‘kunstwerken’. Hij naaide zijn mond dicht uit protest tegen de arrestatie van twee leden van protestpunkbank Pussy Riot, en spijkerde zijn scrotum vast aan het Rode Plein, als aanklacht tegen de apathische houding van de Russische bevolking, die zich volgens hem ‘bij de ballen laat houden’ door de autoriteiten. Omdat hij in eigen land vervolging vreest, leeft Pavlenski als politiek vluchteling in Parijs.

De Russische kunstenaar Pavlensky die het belastende seksfimpje over Griveaux naar buiten bracht.  Beeld AFP
De Russische kunstenaar Pavlensky die het belastende seksfimpje over Griveaux naar buiten bracht.Beeld AFP

Met de publicatie van het masturbatiefilmpje, verkregen via ‘een bron die een relatie had met Griveaux’, wilde hij naar eigen zeggen de hypocrisie van de burgemeesterskandidaat aankaarten. ‘Hij is iemand die prat gaat op familiewaarden. Ondertussen doet hij het tegenovergestelde.’

Pavlenski liet over zijn standpunt inzake de affaire-Griveaux weinig onduidelijkheden bestaan. ‘Mensen moeten doen waar ze zin in hebben – voor mijn part neuken ze dieren, geen probleem – maar ze moeten wel eerlijk zijn.’ Over zijn eigen beweegredenen zei de kunstenaar: ‘Ik ben ook Parijzenaar. Dit is belangrijk voor mij.’

Het is niet de eerste keer dat Pavlenski in zijn nieuwe thuisland van zich laat horen. Begin 2019 kreeg hij een gevangenisstraf omdat hij had geprobeerd de Franse centrale bank in brand te steken.

Meer over