Burgemeester verbiedt toegang tot deel Schinveld

Een deel van Schinveld, in en rond de bossen bij het naburige AWACS-vliegveld, is sinds donderdagochtend verboden terrein. Commissaris van de Koningin, L. Frissen, bekrachtigde de verordening die eerder door burgemeester Zuidgeest van de gemeente Onderbanken was afgekondigd....

Het lijkt erop dat niemand in Schinveld zich iets aantrekt van de noodverordening rond de door actievoerders bezette bossen. Over de grensweg met Duitsland rijden auto's en fietsers af en aan, terwijl die weg behoort tot verboden gebied.

Burgers uit Schinveld lopen ongehinderd het bos in en uit en brengen de bezetters eten, drinken en morele steun. Politie- en legerhelikopters observeren vanuit de lucht het actiekamp. Ook patrouilleert de politie in onopvallende auto's in het gebied, maar de agenten grijpen vooralsnog niet in.

Het stuk bos van zes hectare is sinds een aantal weken bezet door actievoerders van onder meer Groenfront! die het afzagen van de bomen willen beletten. De NAVO wil het bos kappen voor de veiligheid van de vliegtuigen, die op de naburige AWACS-basis landen.

De actievoerders weten zich gesteund door de inwoners van Schinveld, die boos zijn dat de overheid helpt de vliegtuigen, waarvan zij al jaren ernstige last hebben, nog lager over Zuid-Limburg te laten komen. Bovendien heeft het bos volgens hen grote natuurlijke en historische waarde.

Het is nog onduidelijk wanneer de zes hectare bos precies gekapt wordt. Waarschijnlijk gaat het bos voor eind volgende week tegen de vlakte. Dat valt af te leiden uit de termijn waarbinnen de Duitse gemeente Gangelt op verzoek van de gemeente Onderbanken de grensweg Hogenbosch/Hohenbusch afsluit.

De actievoerders van Groenfront! verwachten dat de politie maandag begint met de ontruiming.

In Den Haag diende donderdag ook een hoorzitting over de kap van de andere veertien hectare van het bos nabij de vliegbasis. VROM wil in het bosgebied van 20 hectare toestaan dat bomen worden gekapt die te hoog zijn om AWACS-toestellen veilig te laten opstijgen en landen.

De zes hectare die bezet is door de actievoerders gaat in zijn geheel tegen de vlakte. Daarvoor heeft de rechter eerder al het groene licht gegeven. Over de overige veertien hectare wil de rechter verduidelijking hebben.

Meer over