Burgemeester van Urk stapt op

Burgemeester D. Schutte van Urk stapt op. De 58-jarige Schutte heeft minister Remkes (Binnenlandse Zaken) verzocht hem te ontslaan. De bewindsman heeft de voordracht voor ontslag voorgelegd aan de koningin, zo maakte het departement vrijdag bekend....

Officieel maakt Schutte gebruik van de FPU, een regeling voor vervroegde uittreding. Hij kwam in opspraak doordat hij zijn ambtsgeheim had geschonden. Hij gaf vertrouwelijke informatie van het Openbaar Ministerie uit een onderzoek naar fraude bij de visafslag door aan betrokkenen.

Schutte was voorzitter van de visafslag. De rechtbank in Zwolle veroordeelde hem daarvoor vorige maand tot 500 euro boete.

Remkes en Schutte voerden de afgelopen weken enkele keren overleg over de situatie. De burgemeester had zijn functie eind september tijdelijk al neergelegd.

Het gemeentebestuur van Urk betreurt het aftreden van de ChristenUnie-burgemeester, maar heeft begrip en respect voor de beslissing. Ook de raadsleden wilden steeds dat Schutte hun voorzitter bleef. Schutte was sinds 1999 burgemeester in het vissersplaatsje in Flevoland. Daarvoor was hij onder meer twaalf jaar wethouder en loco-burgemeester van Oldenbroek.

Schutte ontkent doelbewust te hebben geklikt. Hij is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Omdat de zaak nog onder de rechter is, wil hij op dit moment geen commentaar geven. Hij heeft zelf geen reden aangegeven voor zijn aftreden. ‘Maar als je een en een optelt, lijkt het me een duidelijke zaak’, zegt zijn woordvoerder.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van LNV zijn al enkele maanden bezig met het onderzoek. Volgens Justitie tipte Schutte de directeur van de visafslag over een ophanden zijnde inval en een controle van Urker kotters in Den Helder. De burgemeester kreeg op 20 april vertrouwelijk te horen over het onderzoek naar mogelijke valsheid in geschrifte bij de afslag en over het onderzoek, twee dagen later, op kotters in Den Helder.

Meer over