Burgemeester van Srebrenica teleurgesteld na bezoek Kok

De burgemeester van Srebrenica is teleurgesteld over het bezoek dat premier Kok deze maand onverwacht aan zijn gemeente heeft gebracht....

De burgemeester zei dat dinsdag ten kantore van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV), dat een gemengde delegatie - zowel Moslims als etnische Serviërs - uit Srebrenica had uitgenodigd.

Kok was in Bosnië om, zoals hij het zelf formuleerde, diepgaande gesprekken te voeren met nabestaanden van de massamoord op Moslims. In 1995 wisten Nederlandse VN-militairen dit drama niet te voorkomen. Hafizovic en andere lokale bestuurders voelden zich overrompeld door Koks bezoek. 'Daardoor konden ze bijvoorbeeld niet laten zien onder welke erbarmelijke omstandigheden mensen leven rondom Srebrenica', aldus IKV-voorman Mient-Jan Faber.

Kamerlid Farah Karimi (GroenLinks), dat eveneens de delegatie ontving, wil met Kok in debat over diens bezoek. 'De Moslims willen extra steun voor terugkeerprojecten. Er zijn zo'n twintigduizend vluchtelingen die terug willen naar Srebrenica. Daarmee zijn enorme bedragen gemoeid.'

Minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking, die Kok vergezelde, heeft enkele tientallen miljoenen euro's besteed aan projecten die Srebrenica ten goede moeten komen. De nadruk ligt op de terugkeer van vluchtelingen, maar volgens een woordvoerster van de demissionaire minister is die nog maar kort geleden op gang gekomen.

Volgens de delegatie uit Srebrenica is een deel van het geld terechtgekomen bij lokale organisaties die eerder het eigen belang dan het welzijn van vluchtelingen voor ogen hebben.

De delegatie richt haar hoop nu niet alleen op de rijksoverheid, maar ook op Nederlandse gemeentebesturen. De komende dagen proberen de delegatieleden een aantal gemeenten te bewegen tot hulpverlening. Volgens IKV'er Faber ontbreekt het in Srebrenica aan basisvoorzieningen, zoals water en electricteit. Mede daardoor verloopt de herhuisvesting van vluchtelingen moeizaam.

Meer over