Burgemeester Tiberi lust tegenstanders rauw

'Zwaar weer voor de burgemeester', kopt de krant Le Parisien maandagmorgen. Maar de Parijse burgervader Jean Tiberi wekt in de raadzaal geen moment de indruk dat hij het bijltje erbij neer gaat gooien....

Het hele stadhuis en ver daarbuiten weet: deze raadsvergadering kan de doodsklok luiden over de burgemeester. Zal zijn eigen fractie hem het lang verwachte mes in de rug steken? Vorige week woensdag heeft partijgenoot Dugoin voor de rechter een vernietigende verklaring afgelegd. Dugoin, voormalig voorzitter van het departement Essonne, bekende dat hij in 1994 een fictief 'rapport' over de 'francophonie' bij mevrouw Xavière Tiberi had besteld. Niet omdat het Frans urgent verspreid moest worden in het departement, maar als voorwendsel om mevrouw Tiberi zeventigduizend gulden overheidsgeld toe te stoppen.

Die bekentenis leidde tot de eis van twee jaar voorwaardelijk en een boete van zeventigduizend gulden tegen mevrouw Tiberi. Nog gevaarlijker voor menéér Tiberi werd Dugoin, toen die vertelde in opdracht van de burgemeester zélf te hebben gehandeld. In het weekeinde gooide de ontketende ex-departementsvoorzitter nog wat olie op het vuur. Hij vertelde Le Monde hoe hij vóór het proces 'letterlijk door de burgemeester was geconvoceerd. Ik heb anderhalf uur tegenover hem gezeten. De conversatie had tot doel me ervan te overtuigen dat ik de procureur moest ''neersabelen'', en ''Xavière redden''. Ik moest zeggen dat haar rapport in orde was, uit solidariteit met de gaullistische familie.' Dugoin weigerde, omdat hij zich naar eigen zeggen bevindt in de 'logica van de waarheid'.

In de raadzaal heeft de socialistische fractievoorzitter Delanoë het woord genomen . Hij verwijt de hoogste gemeentefunctionaris 'onwaardig gedrag', 'leugenachtigheid' en suggereert de hele gaullistische fractie op te stappen. Gejoel. Parijs moet weer een democratie worden 'in plaats van een bananenrepubliek'. Applaus en meer gejoel. Tiberi betaalt met gelijke munt terug.

Iedereen weet dat de linkse oppositie kan stormen wat ze wil, het vonnis voor de burgemeester zal komen van de meerderheid, zijn partijvrienden. Na de verklaringen voor de rechter van Dugoin waren de reacties in de partij voor Tiberi vernietigend. 'Aftreden.' 'De ethische commissie van de partij moet bij elkaar komen.' Jean Tiberi heeft zich kandidaat gesteld voor een nieuw mandaat als burgervader van Parijs, zonder wie dan ook erin te kennen. Maar voorlopig durven de rechtse fracties Tiberi nog niet weg te stemmen.

Intussen ruiken de haaien bloed. Partijgenoot annex voormalig premier Balladur informeert achter de schermen of de gaullistische raadsleden hem steunen als hij een gooi naar Parijs zou doen. Xavier Dugoin had nog veel meer verteld. Het aanstellen van 'fictieve medewerkers' was geen bijzonderheid in het departement Essonne, 'ze waren overal'.

Fictieve banen waren niet voorbehouden aan gaullisten alleen. Maar het stadhuis van Parijs was berucht om zijn 'systeem-RPR', waarmee politieke steun werd gekocht, vooral onder de vorige burgemeester: Jacques Chirac.

De naam van de president van de Republiek hangt in de lucht, maar valt tijdens het debat niet één keer. Chirac is onaantastbaar, sinds de Constitutionele Raad besliste dat hij tijdens zijn ambtsperiode niet vervolgd kan worden. Toch schrijft het weekblad Marianne deze week, dat híj Xavier Dugoin belde om een zakcent voor mevrouw Tiberi.

Meer over