Burgemeester stadje VS biedt excuses aan voor aanzien Arabier voor terrorist

De burgemeester van het stadje Avon in Ohio heeft maandag zijn excuses aangeboden voor het incident met een bellende Arabier die voor een IS-terrorist werd aangezien. Zakenman Ahmed Al Menhali uit de Verenigde Arabische Emiraten werd door de politie tegen de grond gedrukt en geboeid. Hij zou tijdens het gesprek in de lobby van zijn hotel trouw hebben gezworen aan IS.

Redactie
Zakenman Ahmed Al Menhali in het ziekenhuis. Beeld AP
Zakenman Ahmed Al Menhali in het ziekenhuis.Beeld AP

Naar aanleiding van het incident waarschuwden de Emiraten hun mannelijke inwoners om geen traditionele kleding meer buiten de Golf-regio te dragen in het openbaar.

De zakenman, die in het ziekenhuis belandde door de hardhandige arrestatie, had een traditionele witte lange jurk en een doek om zijn hoofd toen hij belde. Een hotelmedewerkster had hem in de lobby horen telefoneren en zou hebben gevreesd dat Al-Menhali trouw had gezworen aan IS.

Maar volgens burgemeester Bryan Jensen blijkt nu dat familieleden van de hotelmedewerkster 911 hebben gebeld om alarm te slaan. Ook zegt hij dat niemand de steunbetuiging aan IS heeft gehoord. De burgemeester zei dat de familieleden mogelijk zullen worden vervolgd voor het doen van een valse melding.

Dit wordt dinsdag duidelijk. 'Een persoon die een valse melding doet, brengt niet alleen de persoon in gevaar die wordt beschuldigd', zei Jensen. 'Ook agenten worden op deze manier in een situatie gebracht waarin ze liever niet terecht willen komen.'

'Erg ruw'

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de VAE bracht zaterdag het advies uit om in het buitenland goed na te denken over kleding. Inwoners zouden hun traditionele kleding moeten vermijden 'voor hun eigen veiligheid'.

In een interview met de The National, een Engelstalige krant uit de VAE, vertelt al-Menhali dat de politie erg ruw was. 'Ze duwden me met geweld op mijn rug. Ik liep meerdere verwondingen en bloedingen op door de manier waarop ze me aanhielden.'

De man geloofde eerst niet dat ze het op hem gemunt hadden, maar dacht dat het een oefening moest zijn. 'Ik was in shock toen ze op mij afkwamen.' Al-Menhali, die in de VS verbleef vanwege een behandeling voor zijn hart, is later met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hij zou een paniekaanval hebben gekregen naar aanleiding van de arrestatie.

undefined

Inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten in traditionele kleding bij een hondenrace. Beeld epa
Inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten in traditionele kleding bij een hondenrace.Beeld epa
Meer over