Burgemeester ontslagen wegens verstrengeling van belangen

Burgemeester A. van Poppel van de Brabantse gemeente Bergeijk is eind vorige week door het kabinet ontslagen wegens verstrengeling van persoonlijke en gemeentelijke belangen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Volgens een woordvoerster van Binnenlandse Zaken behoudt Van Poppel wachtgeld omdat niet is komen vast te staan dat de ontslagen burgemeester 'willens en wetens' de wet heeft overtreden. Dàt Van Poppel de wet heeft overtreden, staat volgens minister Dijkstal van Binnenlandse Zaken wel vast. Belangrijkste vergrijp is dat hij een stuk grond van een projectontwikkelaar als gift heeft aangenomen.

Vijf jaar geleden onderhandelde Van Poppel namens de gemeente Bergeijk met projectontwikkelaar Immo Gent nv over de herziening van een bestemmingsplan voor een stuk bedrijfsterrein. Bergmans wilde dat deze grond een woonbestemming zou krijgen. Van Poppel voerde de onderhandelingen, terwijl hij persoonlijk geïnteresseerd was in een stuk van deze bouwgrond om zijn huis op te bouwen.

In augustus 1991 kocht Van Poppel ongeveer duizend vierkante meter grond van Bergmans. Later kreeg hij daar nog ongeveer enkele honderden vierkante meters bij. In september 1991 besprak de gemeenteraad van Bergeijk de wijziging van het bestemmingsplan voor de grond van Immo Gent nv. Van Poppel heeft toen verzuimd mee te delen dat hij zelf belanghebbende was in deze zaak. Ook dit wordt hem door Dijkstal aangerekend.

Commissaris van de koningin Houben van Noord-Brabant heeft M. van Berckel, voormalig burgemeester in de gemeente Geldrop, aangewezen als waarnemend burgemeester in Bergeijk.

Meer over