Nieuws

Burgemeester New York wil verplichte vaccinatiepas voor restaurantbezoek

Bezoekers van restaurants in New York moeten binnenkort een pasje tonen als bewijs dat zij volledig zijn gevaccineerd tegen covid-19. De maatregel gaat ook gelden voor sportscholen, theaters en voorstellingen die binnen plaatsvinden.

Bert Lanting
New Yorkers schrijven zich in voor een prik bij een mobiel vaccinatiecentrum. Beeld Getty Images
New Yorkers schrijven zich in voor een prik bij een mobiel vaccinatiecentrum.Beeld Getty Images

De maatregel gaat eind deze maand in, maar pas vanaf 15 september zal er strikt de hand aan worden gehouden, maakte burgemeester Bill de Blasio dinsdag bekend. Met het verplicht stellen van het vaccinatiepasje hoopt De Blasio de inwoners van zijn stad aan te sporen zich te laten vaccineren. Op het ogenblik heeft 66 procent van de New Yorkers al een volledige vaccinatie gekregen, maar vooral in armere wijken hebben veel mensen nog geen prik laten zetten.

Net als in andere delen van de Verenigde Staten rukt ook in New York de deltavariant steeds meer op. ‘We weten dat dit het tij kan keren’, zei De Blasio over de introductie van het vaccinatiepasje dat ‘Key to NYC Pass‘ gaat heten.

De Blasio moedigde de New Yorkers ook aan in winkels en andere gelegenheden een mondkapje te dragen. Maar hij aarzelt om dat opnieuw verplicht te stellen, zoals in sommige andere steden in de VS. Hij ziet meer in het vaccinatiepasje, naar voorbeeld van de pass sanitaire die president Macron onlangs in Frankrijk aankondigde.

Om de inwoners over te halen alsnog de benodigde prikken te halen, heeft het stadsbestuur 100 dollar (84 euro) uitgeloofd voor iedereen die zich volledig laat vaccineren. Al het personeel van de stad moet zich laten vaccineren, anders moeten ze wekelijks een coronatest ondergaan.

Meer over