NieuwsRellen VS

Burgemeester New York verlengt avondklok na rellen

Burgemeester Bill de Blasio van New York heeft de avondklok een dag verlengd na rellen op maandagnacht. De dood van George Floyd door politiegeweld is de aanleiding van de protesten. 

Politieagenten in New York houden verdachte demonstranten staande. Beeld EPA

Na rellen en plunderingen in New York maandagnacht heeft burgemeester Bill de Blasio besloten de avondklok met een dag te verlengen. Die zou in eerste instantie alleen gelden voor de nacht van maandag op dinsdag, maar geldt nu ook voor dinsdagnacht. 

De avondklok werd ingesteld na de protesten van dit weekend, naar aanleiding van de dood van George Floyd, een 46-jarige zwarte man, door politiegeweld. Die protesten gingen maandag onverminderd door en liepen op sommige plekken in New York uit de hand. Amerikaanse media berichten over geplunderde winkels in het centrum van de stad. De politie zette rubberen kogels en traangas in.

De avondklok, die om 23.00 uur inging, leek de plunderingen niet direct in te dammen. Het geweld van de demonstranten ‘overschaduwt de gerechtigheid van de boodschap’, zei gouverneur Andrew Cuomo van New York maandag.

In bijna veertig andere steden in de VS gold maandag ook een avondklok. Ook in een aantal van deze steden liep het geweld maandag uit de hand. In Louisville, Kentucky werd een restauranteigenaar doodgeschoten door de Nationale Garde, die het vuur opende om demonstranten uiteen te drijven. De baas van de politie in Louisville is ontslagen en twee agenten zijn op non-actief gesteld, nadat bleek dat de bodycams van de agenten niet actief waren.

De 46-jarige George Floyd, een zwarte man, overleed een week geleden nadat een witte politieagent hem bij een arrestatie in bedwang hield door een knie op zijn nek te drukken. Sinds zijn dood is het in diverse Amerikaanse steden onrustig. President Trump liet maandag weten dat hij de relschoppers hard zou aanpakken, en zei eventueel het leger in te zetten

Reportage in Minneapolis | Minneapolis, dat na de dood van George Floyd al een week het toneel is van hevige rellen, geldt als een progressieve en welvarende stad. Tegelijk is het ook een van de steden in de VS waar de zwarte en de witte bevolking het meest van elkaar zijn gescheiden.

Onafhankelijke autopsie: George Floyd overleden door verstikking door agent
Uit een tweede, onafhankelijke autopsie op het lichaam van George Floyd is gebleken dat hij door verstikking om het leven kwam.

Meer over