'Burgemeester met ambitie valt slecht in chefjes-cultuur'

Het fraaie stadhuis van Middelburg is de laatste maanden van een warme herinnering aan de Gouden Eeuw veranderd in een ijzige crypte....

Van onze verslaggever

Hans Horsten

MIDDELBURG

Wie in de Zeeuwse stad op zoek gaat naar de anekdotiek van deze beschuldigingen (heeft de burgervader misschien stoephoer tegen een secretaresse of rare nicht tegen een bode geroepen?) komt van een koude kermis thuis. Spahr van der Hoek voelt niets voor een reactie, en ook Abvakabo-bestuurder Th. Jacobs (die van de aantijgingen een affaire maakte door ermee naar de media te stappen) houdt de lippen verzegeld.

De kritiek van de ambtenaren is hem in strikt vertrouwen meegedeeld, maar 'verontrustend genoeg'. Minister Peper van Binnenlandse Zaken moet maar onderzoeken wat ervan waar is. Wethouder P. Bruinooge stapte daarom zelf naar zijn naaste medewerkers en vroeg hun recht op de man af wat 'er met mij aan de hand is'. 'Ik kreeg geen enkele negatieve reactie.' Bij de door Burgemeesters en Wethouders aangestelde vertrouwensman is volgens Bruinooge nog geen enkele klacht binnengekomen. 'Dat zegt ook iets.'

Intussen hangt er in het stadhuis wel een sfeertje van 'oh, la, la'. Dat zal ook nog wel even zo blijven. Commissaris van de koningin W. van Gelder concludeerde in een rapport dat de beschuldiging van seksuele intimidatie ongegrond was, maar minister Peper wil dat ex-staatssecretaris N. Ginjaar-Maas nog eens naar de kwestie kijkt. Tot zolang blijven de geruchten rondspoken. 'En raken er personen beschadigd', zegt de CDA-wethouder, die doelt op de VVD-burgemeester.

Off the record hoor je in Middelburg nog wel eens iets over de assertieve burgemeester, die zich bij gasten bij voorkeur als people manager introduceert. En dat een 'babbel' met zijn wethouders al gauw ontaard in een 'functioneringsgesprek'. Ook gebruikt hij weleens een enkel scheldwoord en maant hij vrouwelijke medewerkers op zomerse dagen zich wat luchtiger te kleden.

Diezelfde bronnen verkneukelen zich tegelijkertijd over het optreden van de nieuwe burgemeester. Want dat het gemeentelijk apparaat niet voorop loopt bij veranderingen, is vriend en vijand van Spahr van der Hoek een doorn in het oog. De Zeeuwse provinciehoofdstad gaat sinds lange tijd gebukt onder bestuurlijke lethargie. In de Gouden Eeuw was Middelburg de welvarendste handelsstad na Amsterdam. Daarna begon de stad aan een winterslaap waaruit hij nu pas begint te ontwaken.

'Daar ligt de kern van het conflict', vermoedt W. Ardon, voorzitter van de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad. 'De burgemeester en het college hebben ambities met deze stad. In een apparaat dat wordt gekenmerkt door een chefjes-cultuur kan dat bij sommigen slecht vallen.' Volgens Ardon is er geen sprake van een 'bestuurscrisis'. 'Alles wordt aan de burgemeester opgehangen. Hij is slachtoffer van een hetze', vindt het raadslid.

Dat Spahr van der Hoek (die bijna twee jaar burgemeester is in Middelburg) nu in de beklaagdenbank zit, is volgens Ardon niet terecht. 'De raad zocht een nieuwe burgemeester die Middelburg weer kon wakkerschudden. Wij vinden dat Spahr van der Hoek zich uitstekend van die opdracht kwijt. Goed, hij is wat direct, maar hij doet alleen maar waarvoor hij is ingehuurd.'

Vast staat dat het gemeentebestuur zelf de achterliggende maanden de druk op de diensten heeft opgevoerd. Eerst werd de bekende stedebouwkundige R. Bakker van de Rotterdamse Kop van Zuid binnengehaald om een toekomstperspectief van Middelburg te schetsen. En daarnaast vreest het personeel het onderzoek van Bureau Berenschot dat in opdracht van Burgemeester en Wethouders de gemeentelijke organisatie op zijn effectiviteit doorlicht.

Dat de Abvakabo met de zware klachten over Spahr van der Hoek een tijdbom in het statige stadhuis heeft geplaatst, wil er bij Bruinooge niet in. 'De burgemeester wordt op randverschijnselen afgerekend. Ik ben er heilig van overtuigd dat negen van de tien ambtenaren ons steunen in de koers die we willen uitzetten.'

Meer over