NieuwsRellen Scheveningse Pier

Burgemeester Den Haag breekt vakantie af vanwege heftige rellen op de Pier

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft zijn vakantie afgebroken vanwege de recente rellen op de Scheveningse Pier. In een brief op de site van de gemeente spreekt de burgemeester zijn afschuw uit over ‘taferelen en gedragingen’ die uiteenliepen van geweld tegen handhavers en verkeersregelaars tot een dodelijk steekincident.

De Haagse burgemeester Jan van Zanen tijdens een gesprek met handhavers en verkeersregelaars over de knelpunten van Scheveningen. Beeld ANP
De Haagse burgemeester Jan van Zanen tijdens een gesprek met handhavers en verkeersregelaars over de knelpunten van Scheveningen.Beeld ANP

‘Wij zijn geconfronteerd met een gebrek aan respect voor onze publieke dienstverleners’, schrijft Van Zanen. Ook de bewoners van onze kustwijken werden geconfronteerd met taferelen die alle fatsoensnormen te buiten gingen.’

Het dieptepunt werd afgelopen maandag bereikt toen een 19-jarige Rotterdammer op de Scheveningse Pier overleed bij een messteekincident. Volgens ingewijden in de drillrapscene – een muziekgenre dat het bezit van messen verheerlijkt – zou de overleden Rotterdammer met de bijnaam ‘Chuchu’ het slachtoffer zijn geweest van een slepende vete tussen ‘73 de Pijp’ en ‘Qlas & Blacka’, twee rivaliserende drillrapgroepen uit respectievelijk Amsterdam en Rotterdam. Politie Den Haag zegt bekend te zijn met deze ‘geruchten’ en neemt het mee in het onderzoek.

Drillrapscene

Volgens Robby Roks, een criminoloog die voor de gemeente Rotterdam onderzoek doet naar drillrapscene, zouden 73 de Pijp en Qlas en Blacka elkaar al zeker een aantal maanden uitdagen via social media. Beide groepen behoren tot de meest bekende drillacts in Nederland en zouden elkaar het licht in de ogen niet gunnen.

‘Qlas en Blacka staan onder contract bij TopNotch, het grootste hiphoplabel in Nederland, maar toch lijkt deze groep niet helemaal afstand te hebben kunnen nemen van het straatleven’, zegt Roks.

Afgelopen zondag vond een eerste treffen plaats toen leden uit de entourage van 73 de Pijp en Qlas en Blacka elkaar te lijf gingen op de Scheveningse Pier. Beelden daarvan werden gedeeld op de social media accounts in de drillscene. Maandag zouden beide groepen in herhaling zijn gegaan en eindigde het in een slagveld met één dode. Ook hiervan werden filmpjes gemaakt die snel viraal gingen. Op een van de filmpjes is een jongeman te zien die een vuurwapen vasthoudt en een T-shirt van 73 de Pijp draagt.

Kapmes

Het steekincident is niet het eerste dodelijke geweld in de drillrapscene. Eind vorig jaar werd in Amsterdam Zuidoost de rapper Jay-Ronne Grootfaam (18) met een kapmes om het leven gebracht. De twee verdachten in deze zaak zijn leden van de rivaliserende rapgroep KSB. Om dit drill-gerelateerd geweld tegen te gaan hebben grote steden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam vorig jaar besloten het socialmediagebruik van drillrappers te monitoren. Met name op Instagram en op Snapchat dagen drillrappers elkaar uit en pochen ze met hun wapenarsenaal.

Meer over