Burgemeester Arnhem doet aangifte van omkoping

Burgemeester P. Krikke van Arnhem heeft maandag bij de politie in haar gemeente aangifte gedaan tegen de Centrum Democraten (CD)....

Een partij die niet in de gemeenteraad zit, heeft dertig ondersteuningsverklaringen nodig om te mogen meedoen met de verkiezingen. Vorige week werd bekend dat de CD dak- en thuislozen een tientje betaalde als zij een handtekening wilden zetten. Diverse Arnhemse zwervers hebben bevestigd dat zij daarvoor in de buurt van de plaatselijke dagopvang zijn geronseld.

Het hoofdstembureau heeft maandag, de laatste dag dat de kieslijsten mochten worden ingeleverd, de ingediende verklaringen gecontroleerd en constateerde dat er inderdaad een aantal dak- en thuislozen op de lijst van de CD stonden. Dat was voor Krikke voldoende aanleiding om naar de politie te stappen.

Het vermoeden van fraude verhindert de CD overigens niet om mee te doen aan de verkiezingen. Krikke gaat op korte termijn minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing aanspreken op ‘een lacune in de Kieswet.’ Volgens haar stelt de wet expliciet dat het omkopen van een kiezer voor het krijgen van een ondersteuningsverklaring strafbaar is, terwijl het tegelijkertijd niet mogelijk is om de kandidatenlijst om die reden ongeldig te laten verklaren. De door de CD ingediende lijst voldeed aan alle eisen van de Kieswet, aldus Krikke.

CD-lijsttrekker H. Selhorst heeft speciaal voor Arnhem een afdeling van de vroeger landelijk opererende partij opgericht. Hij zat van 1994 tot 1998 ook voor de CD in de Arnhemse raad. In die tijd was hij vrijwel nooit bij de vergaderingen, onder andere omdat hij anderhalf van de vier jaar een gevangenistraf uit moest zitten. Selhorst is ook al eerder veroordeeld voor het ronselen van stemmen.

Meer over