Buren Rusland boos op Fransen

PARIJS/MOSKOU - Frankrijk is onder vuur komen te liggen wegens de levering van twee oorlogsschepen aan Rusland. De Franse regering vierde de Russische bestelling als een zege voor de Franse marine-industrie, maar de buurlanden van Rusland zien de transactie als een gevaar voor hun veiligheid.


Het gaat om de levering van twee schepen van de Mistral-klasse, die bijna 200 meter lang zijn en zestien helikopters en tientallen tanks aan boord kunnen hebben. Verder bieden de schepen plaats aan zeker 450 militairen. Het is de grootste wapendeal die een NAVO-land ooit heeft gesloten met Rusland. De schepen kosten tussen de 400 en 500 miljoen euro per stuk.


Ook Spanje, Zuid-Korea en Nederland waren in de race om schepen aan Rusland te leveren, maar volgens de onafhankelijke Russische wapenexpert Roeslan Poechov waren de Franse schepen extra aantrekkelijk omdat ze niet met Amerikaanse technologie zijn uitgerust. Dat betekent dat Washington ook geen restrities aan de overdracht van geavanceerde technologie kon stellen.


Rusland eiste dat de schepen zouden worden uitgerust met een modern commando-, controle- communicatie- en informatiesysteem. De Franse regering heeft niets gezegd over het niveau van de technologie die met de schepen wordt meegeleverd, maar volgens Moskou is voldaan aan de Russische voorwaarden.


De Litouwse minister van Defensie Rasa Jukneviciene had felle kritiek op het besluit van NAVO-bondgenoot Frankrijk deze 'zeer complexe aanvalswapens' te leveren aan een 'land waarvan we niet zeker kunnen zijn van het democratische gehalte'. 'Het is een miskleun.'


Ook Georgië en de andere Baltische landen, die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie, maken zich zorgen. Zij wijzen op een uitspraak van de chef van de Russische oorlogsvloot, admiraal Vladimir Vysotski. Hij zei eerder dit jaar dat de oorlog die in 2008 tussen Rusland en Georgië uitbrak veel korter zou hebben geduurd, als Moskou toen al de beschikking had gehad over dergelijke schepen. 'Alles waarover we toen 26 uur deden, kan dit schip in 40 minuten doen'.


Ook in Japan wordt met enige zorg naar de transactie gekeken. Het eerste door Frankrijk geleverde schip is bestemd voor de Stille Oceaan-vloot van Rusland. Volgens stafchef Nikolaj Makarov zal het een belangrijke rol krijgen bij de verdediging van de Koerillen, een aantal eilanden waarop ook Japan aanspraak maakt.


Mogelijk gaat Frankrijk later nog twee Mistral-schepen aan Rusland leveren. Die zullen dan waarschijnlijk op scheepswerven in Rusland worden gebouwd.


Meer over