Bunings Kartoffelsalat

Op 4 mei 1891 werd de dichter/ journalist Johan Willem Frederik Werumeus Buning geboren in Velp. Dat we nu op die dag de doden herdenken, mag ironisch genoemd worden, want Buning was 'fout' in de oorlog....

Buning kreeg na de oorlog een publicatieverbod van twee jaar opgelegd. Volgens zijn biograaf P. Hijmans was de dichter echter nooit bevriend met de Duitsers en had hij zelfs een tijdje contact gehad met het verzet. Een groep bekende schrijvers, onder wie A. Roland Holst, nam het voor Buning op. Hij overleed in 1958.

Of het verband houdt met zijn verleden is niet duidelijk, maar in Bunings geboorteplaats is er niets dat aan hem herinnert. De gemeentevoorlichter weet wel dat de historische kring van plan is een plaquette aan te brengen op zijn geboortehuis aan de Hoofdstraat. Daarin is nu een garage gevestigd.

Buning was toneel- en danscriticus - hij schreef onder andere voor De Telegraaf en Elsevier - en dichter. Zijn beroemdste gedicht is Mária Lécina, een ballade over de tragische liefde tussen een Spaanse hoer en een zeeman. Maar vrijwel iedereen kent een van zijn versregels. Buning schreef De ballade van den boer met daarin de veelvuldig aangehaalde zinsnede 'en de boer hij ploegde voort'.

Buning was ook een vermaard lekkerbek. Hij heeft verschillende culinaire publicaties op zijn naam staan waaronder Honderd avonturen met een pollepel uit 1939. Niets van zijn werk wordt nog uitgegeven: belangstellenden moeten het zoeken op de tweedehands markt.

Daar vond ik ook het boekje Buitenlandse gerechten voor fijnproevers waarin Buning een recept geeft voor Kartoffelsalat: 'Men neme niet te grote aardappels en laat zich door de groenteboer verzekeren dat zij een standvastig karakter hebben en niet zo snel tot pap koken. Men schilt deze aardappels niet, maar borstelt ze. Zet 750 gram op in koud water met zout, laat ze gaar worden en brand hierna uw vingers: Pluk ze af terwijl ze nog heet zijn, snijd ze in schijven van een kwart centimeter en doe ze in een diepe schaal. Hierbij voegt men terstond 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel goede azijn, 2 eetlepels witte of rode wijn, 3 of 4 eetlepels zorgvuldig ontvette bouillon, zout naar smaak en wees niet zuinig met peper. Bovendien wat ge aan verse kruiden hebt weten te krijgen: dille is hier het best, anders gehakte peterselie, kervel, dragon. Desverkiezend een weinig mosterd. Roer alles om en giet het over uw zo heet mogelijke aardappels, waarna ge die met lepel en vork voorzichtig keert. Er mag geen vocht in de schaal achterblijven: de aardappel dient alles tot zich te nemen: ze is dan glanzend en zeer smakelijk.'

Tot slot een advies: 'Kook alleen als ge in een goed humeur zijt, of krijg een goed humeur door koken. Weet men zeker dat men niet in de goede stemming is, dan moet men die dag geen nieuw recept maken, maar het met blikjes doen.'

Mac van Dinther

Meer over