Bungalowmarkt in beweging

Alsof er niet een historische overname binnen handbereik is gekomen, blijft Landal GreenParks gestaag expanderen op de markt voor vakantiewoningen....

Theo Nijenhuis

Landal heeft een overeenkomst gesloten met de Oostenrijkse investeerder Alpenbau. Landal krijgt het beheer over een complex met uiteindelijk 176 chalets en appartementen in de water- en wintersportregio bij Zell am See.

Het is het eerste buitenlandse project sinds in 1998 werd besloten tot de bouw van het Tsjechische park Marino Lipno, aan de rand van het Lipno-meer, op de grens met Oostenrijk en Duitsland.

In Oostenrijk wordt gewerkt volgens een identieke formule: de appartementen en huisjes worden verkocht aan particulieren, waarbij Landal het management blijft voeren en dus ook de verhuur regelt. Die huurders zijn, net als in Tsjechië, voornamelijk Nederlanders en Duitsers.

Landal is tevreden met de bescheiden rol van uitbater. Met uitzondering van Center Parcs voelen de meeste exploitanten van bungalowparken er niets voor om onroerend goed te bezitten. Dat legt beslag op geld dat nodig kan zijn voor expansie.

De kans is groot dat ook Center Parcs het beleid wijzigt na de overname van het bedrijf door de Franse gigant Pierre & Vacances met steun van DB Capital. Als het roer omgaat, is volgens woordvoerster Monique Dekking van Center Parcs niet gezegd dat bungalows worden verkocht aan particulieren. Het kan zijn dat de Franse eigenaars uitkijken naar institutionele beleggers.

Directeur Leo van der Meer van Landal GreenParks gelooft absoluut in de verkoop aan particulieren. Landal is daar al jaren mee bezig. Dat de hypotheekrente op een tweede huis niet meer aftrekbaar is voor de belasting, heeft volgens hem geen rem gezet op de verkoop.

In februari werd bekend dat Landal GreenParks de huisjes op het Drentse park Aelderholt in de verkoop deed. Volgens Van der Meer zijn nu 230 van de 250 bungalows verkocht. 'Voor de kopers telt vooral het rendement', zegt Van der Meer. 'En je kan zeggen dat de ontwikkeling op de aandelenmarkt ons in de kaart heeft gespeeld.'

Landal garandeert een rendement van 6,3 procent. En dat is op de beurs de laatste tijd niet te evenaren.

Over drie weken, zegt Van der Meer, begint de verkoop van huizen op het Limburgse park Coldenhove. Het gaat daar om ongeveer driehonderd vakantiewoningen.

De gestage expansie van Landal GreenParks komt in een stroomversnelling als het bedrijf 33 parken in Nederland en België zou kunnen overnemen van de Gran Dorado Group.

Gran Dorado is, net als Center Parcs, overgenomen door Pierre & Vacances, de grootste verhuurder van vakantiehuisjes in Frankrijk.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) vindt dat de combinatie Center Parcs-Gran Dorado te machtig wordt. De Fransen hebben daarop aangeboden om 33 Gran Dorado-parken in de aanbieding te doen. De NMa heeft dat aanbod geaccepteerd.

Als het Landal lukt om de Gran Dorado-parken in beheer te krijgen, zal pakweg 70 procent van de markt verdeeld zijn tussen twee grote spelers. Dat zou de NMA best bevallen.

Meer over