Buma/Stemrabaas krijgt halve ton bonus

Directievoorzitter Hein van der Ree van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft in 2011 een bonus ontvangen van ruim 52 duizend euro, bovenop zijn basissalaris van 304 duizend euro. Dat blijkt uit het jaarverslag dat deze week naar de leden is gestuurd.

WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt het 'opvallend' dat de directievoorzitter een bonus krijgt. 'Een bonus krijg je doorgaans als je een prestatie hebt geleverd. Buma/Stemra heeft het hele jaar onder vuur gelegen omdat het datgene waarvoor ze in het leven is geroepen (het innen van gelden namens auteursrechthebbenden en dat onder hen verdelen, red.) niet goed deed. Daar past een bonus niet bij.' Zijn collega Jasper van Dijk (SP) noemt de bonus 'onbegrijpelijk'. Hij stelt dat het geld dat bij Buma/Stemra binnenkomt, bedoeld is voor artiesten. 'Niet voor de zakken van bestuurders.'

Ook uit de hoek van de vakbond klinkt kritiek. Erwin Angad-Gaur, secretaris van de Ntb, de vakbond voor musici, is 'zeer teleurgesteld dat er naast een toch al riant salaris ook nog een bonus wordt uitgekeerd'. Ook hij wijst op de affaires waar Buma-/Stemra afgelopen jaar in verwikkeld was. Angad-Gaur: 'Het is niet uit te leggen dat een directeur na zo'n jaar een bonus krijgt.'

Waar de bonus op is gebaseerd, is niet bekend. Buma/Stemra wil niet reageren. In 2010 kreeg de directievoorzitter nog geen bonus. Onder druk van leden gaf Buma/Stemra vorig jaar voor het eerst openheid van zaken over de bezoldiging van de directiel. Toen al was er ophef over het feit dat die salarissen fors boven de balkenendenorm liggen.

Tijdens de ledenvergadering van 16 mei wordt over het jaarverslag van Buma/Stemra gesproken. Meest heikele punt betreft de vertrekpremie die voormalig directielid Cees van Rij ontving. Hij kreeg een ontslagvergoeding mee van 7 ton, terwijl onduidelijk is of hij daadwerkelijk werd ontslagen. Over de reden van het vertrek heeft de directie nooit openheid van zaken gegeven.

undefined

Meer over