'Buma-bestuurslid corrupt'

Buma/Stemra-bestuurslid Jochem Gerrits heeft zijn functie tijdelijk neergelegd. In een uitzending van PowNews op woensdagavond werd duidelijk dat Gerrits zijn functie als bestuurslid van de auteursrechtenorganisatie heeft misbruikt om er zelf financieel wijzer van te worden.

WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Het bestuurslid van Buma/Stemra, tevens muziekuitgever, benaderde zelf componist Melchior Rietveldt, die een langlopend conflict heeft met de auteursrechtenorganisatie. Gerrits beloofde de componist dat hij diens probleem zou aankaarten in het bestuur en voor hem zou oplossen. In ruil daarvoor moest Rietveldt, die zegt nog een miljoen euro tegoed te hebben van Buma/Stemra, dan wel eenderde van dat bedrag aan Gerrits betalen. 'Dan is hij zes ton rijker, nu heeft hij niks', aldus Gerrits tegen de zaakwaarnemer van Rietveldt in een heimelijk opgenomen telefoongesprek. Het is de zoveelste keer dit jaar dat Buma/Stemra negatief in het nieuws komt.

Hoewel het telefoongesprek op band is opgenomen, ontkent Gerrits via een Buma/Stemra-woordvoerder alle beschuldigingen. Hij legt zijn functie neer tot de bestuursvergadering van komende woensdag om zijn handen vrij te hebben voor zijn verdediging. Op de bestuursvergadering zal de kwestie worden besproken.

Meerdere componisten die al langer in clinch liggen met Buma/Stemra zeggen eerder al door Gerrits benaderd te zijn met vergelijkbare 'aanbiedingen'. Zij willen niet met naam en toenaam in de krant, omdat ze nog lopende conflicten hebben met de auteursrechtenorganisatie. Een van hen zegt: 'Het is verbazingwekkend dat dit nu pas in het nieuws komt, want dit soort deals is schering en inslag geweest de afgelopen jaren.'

Het bestuur van Buma/Stemra stelde bij monde van vicevoorzitter Hans Kosterman: 'Als het beeld dat in het item geschetst wordt klopt, dan is er sprake van grove belangenverstrengeling en dat is volledig verwerpelijk.'

Bronnen rond het bestuur meldden donderdag dat de kwestie-Gerrits tweespalt heeft veroorzaakt in het Buma/Stemra-bestuur. Een groep zou zich voorstander hebben getoond van een directe schorsing van Gerrits. Een andere groep zou hem juist in bescherming willen nemen. Het bestuur zit zonder voorzitter sinds Konrad Boehmer eerder dit jaar afscheid nam.

Gerrits, die sinds mei 2010 lid is van het Buma/Stemra-bestuur , komt uit de stal van muziekuitgever Willem van Kooten. Hij werkte in de jaren negentig een aantal jaren voor diens muziekuitgeverij Nanada. Samen met van Kooten richtte hij zijn huidige bedrijf High Fashion Music op. In 2005 hield de relatie tussen Nanada en High Fashion Music op te bestaan.

Voor de Ntb, de vakbond voor musici en acteurs, was de nieuwste Buma/Stemra-affaire gisteren aanleiding om een oproep te doen voor een Buma/Stemra-bestuur zonder uitgevers erin. 'Dit is de zoveelste keer dit jaar dat een uitgever in het bestuur van Buma/Stemra ophef veroorzaakt. De maat is vol. Wij willen een bestuur zonder uitgevers. Er is geen enkele juridische noodzaak om dit systeem te handhaven. Het is slechts historisch zo gegroeid', aldus Erwin Angad-Gaur, voorzitter van de Ntb.

undefined

Meer over