Bullseye mag niet worden geraakt

VAN ONZE VERSLAGGEVER BERT LANTING

De roos, president Poetin zelf, mag niet worden geraakt, maar de Verenigde Staten en de Europese Unie nemen wel Poetins omgeving steeds meer op de korrel wegens het gestook van Rusland in Oekraïne.

Maandag voegden de VS en de EU een nieuwe reeks figuren en bedrijven toe aan de lijst met sancties tegen Rusland. Het Witte Huis speelde aanvankelijk met de gedachte sancties af te kondigen tegen hele sectoren van de Russische economie, maar uiteindelijk besloten de VS die strafmaatregel achter de hand te houden voor het geval Russische troepen Oekraïne binnenvallen.

Ook zagen de VS af van een ander gevoelig doelwit, de energiegigant Gazprom. Dat bedrijf is zo verweven met de economieën van de EU-landen dat sancties tegen Gazprom enorme economische fall out in Europa zou veroorzaken. Zelfs de hoogste baas van Gazprom, Aleksej Miller, werd gespaard.

Zijn collega van het staatsoliebedrijf Rosneft, Igor Setsjin, sinds jaar en dag een vertrouweling van Poetin, is wel op de zwarte lijst geplaatst. Rosneft zelf blijft buiten schot. Daarbij speelt waarschijnlijk mee dat het Britse BP een belang van 20 procent in het bedrijf heeft.

De EU-sancties beperken zich tot nog toe tot maatregelen tegen figuren die betrokken zijn bij de inlijving van de Krim en de acties van pro-Russische milities in het oosten van Oekraïne. De Amerikaanse sancties gaan een stuk verder: steeds meer bedrijven van vertrouwelingen van Poetin worden geraakt.

In de eerste ronde werd de Rossija-bank van Joeri Kovaltsjoek - een van de maatjes van Poetin uit Sint-Petersburg - getroffen. Nu zijn daar ook de InvestCapitalBank en de SMP-bank van de gebroeders Arkadi en Boris Rotenberg bijgekomen. De SMP-bank waarschuwde haar klanten maandag al dat ze hun bankkaarten niet meer kunnen gebruiken.

Nieuw op de lijst is ook Rostec, een staatsbedrijf dat hoogwaardige technologie ontwikkelt, hoofdzakelijk voor de defensieindustrie. Het staat onder leiding van Sergej Tsjemezov, die naar verluidt ooit een appartement deelde met Poetin in het Oost-Duitse Dresden.

De EU heeft de zwarte lijst uitgebreid met enkele kopstukken van de pro-Russische groeperingen die de afgelopen tijd tal van overheidsgebouwen in het oosten van Oekraïne hebben bezet. Onder hen zijn de leiders van pro-Russische milities in Loegansk, die dinsdag met geweld het gebouw van de provinciale overheid in de stad innamen.

undefined

Meer over