Bulgarije verwerpt hogere prijs Gazprom

Bulgarije verwerpt het voorstel van het Russische staatsconcern Gazprom om de gasprijs op te trekken naar marktniveau. Het Bulgaarse staatsgasbedrijf Bulgargaz zal Gazprom voorstellen verder te onderhandelen....

Bulgarije betaalt Moskou nu rond 83 dollar per duizend kubieke meter aardgas aan de grootste producent van gas ter wereld. Die prijs wil Gazprom optrekken naar het marktconforme peil van 258 dollar. Moskou zal dan ook de premie aan de Bulgaren voor de doorvoer van het Russische gas naar Turkije, Griekenland en Macedonië tegen markttarieven berekenen en die in contanten betalen. Het afgelopen jaar betaalden de Russen de doorvoer met aardgas.

‘Onaanvaardbaar’, noemde de Bulgaarse minister voor Economie en Energie, Roemen Ovtsjarov, vrijdag het Rusische voorstel. Volgens hem heeft Gazprom geen mogelijkheid om het huidige contract te herzien, ‘omdat dat in 1998 is ondertekend en loopt tot 2010.’

Bulgarije gebruikt hoofdzakelijk kernenergie en steenkool. Het land, dat in 2007 mogelijk lid wordt van de Europese Unie, gebruikte in de eerste elf maanden vorig jaar 2,73 miljard kubieke meter gas.

Bulgarije transporteerde evenwel rond 14 miljard kubieke meter naar zijn drie buurlanden in het zuiden. Macedonië is volledig afhankelijk van het aardgas uit Rusland, Turkije voor 60 procent en Griekenland voor de helft.

De onderhandelingen tussen Bulgargaz en Gazprom komen een paar dagen nadat Gazprom met het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz een akkoord sloot over de leveringsvoorwaarden voor Russische gas aan Oekraïne.

Meer over