Bukding

Voor zo'n immens land is het een ultraklein boekje, en de 104 bladzijden bevatten ook nog eens veel foto's van voor het overgrote deel goedlachse inwoners, woelig straatleven, kleurrijke markten, bezienswaardigheden als de Taj Mahal, ingrediënten en gerechten....

Vertaald uit het Duits: Hollandse nieuwe - Vijftig recepten met haring (Schuyt & Co; euro 14,95) van Rose Marie Donhauser en Herby Neubacher. Bevreemdende stelligheden in de inleiding, zoals hoe de rolmops aan zijn naam zou zijn gekomen: 'Men vond dat de mopshonden, waarmee deftige dames en heren in de achttiende eeuw plachten te flaneren, er van achteren gezien een beetje uitzagen als opgerolde haringen.' (Ooit vroegen we Neubacher, tijdens een treffen in Hamburg, naar de in nevelen gehulde herkomst van het woord bokking. Bückling, verkondigde hij, betekent ook 'diepe buiging' in het Duits, dus zou de naam ontleend zijn aan de beweging die je moet maken om de vis na het roken uit de kast te halen. Zou het? Bevindt zich daar beneden niet het smeulende vuur?) In een van de recepten wordt Hollandse nieuwe begeleid door rode ui - gebakken, net als de begeleidende spekreepjes.

Thais is een deeltje uit de serie 'Cucina' van Van Dishoeck (euro 17,50). Samengesteld door Ramon Beuk, 'foodstylist, entertainer én bekend als kok van het tv-programma Born 2 Cook'. Biedt, net als het genoemde India van AH, een aardige selectie van populaire gerechten uit het (vakantie)land. Zakelijke receptuur.

Met stelligheid beweert autoriteit Ken Hom dat het maken van currypasta's onzin is: veel te veel werk. Hij koopt ze kant en klaar, zegt hij in zijn Thaise kookboek. Maar de Thai Vatccharin Bhumichitr geeft in Thaise recepten van de straat (BZZTôH) drie recepten, Lonny Gerungan legde in De origineel Thaise keuken (zelfde uitgever) uit dat Thaise koks die pasta's juist altijd in grote hoeveelheden aanmaken. En ook Beuk komt met een rode en een groene currypasta.

Dit zijn z'n gebakken champignons met gember en koriander.

Verhit een wok, doe er de paddestoelen en stukjes ui in, roer voortdurend, laat ze verkleuren en blus af met de vissaus. Toevoegen: gember en gembersiroop. Alles goed door elkaar scheppen, bestrooien met de koriander. 'Serveren bij bijvoorbeeld vleesgerechten.'

Meer over