Buitensportsector krijgt eigen opleiding

Het opleidingsinstituut CIOS in Sittard begint in 2001 met een speciale opleiding voor buitensportinstructeurs. Aanleiding is de sterk groeiende vraag van buitensportbedrijven naar gediplomeerde instructeurs....

Er worden in Sittard al buitensportinstructeurs opgeleid. 'Maar het lesprogramma is afhankelijk van de docent. Als de opleidingen allemaal dezelfde structuur hebben, voldoen alle afgestudeerden aan dezelfde eisen', zegt Marjolein van Tiggelen van de Vereniging van Buitensport Ondernemingen Nederland (VeBON).

De bestaande opleiding is zwaar, omdat er veel managementvakken bij horen, zegt Theo Verberne van het CIOS. Die elementen verdwijnen in de nieuwe opleiding, zodat meer leerlingen de opleiding kunnen volgen. Instructeurs die al in de buitensport werken, maar geen diploma hebben, hoeven niet de hele opleiding te volgen voor het diploma.

De VeBON streeft naar één diploma omdat buitensportbedrijven daarmee eenvoudig kunnen aantonen dat ze veilig werken. Dat is niet alleen een geruststellend voor de klant, maar ook voor verzekeringsmaatschappijen. Bedrijven hebben een WA-verzekering nodig voor het geval iemand tijdens het kanovaren of abseilen gewond raakt.

Meer over