Buitenland

LEEDS..

LINZ

Linz is en blijft (2 september t/m 1 oktober) een gewijde plaats voor Anton Bruckner-liefhebbers, maar dat neemt niet weg dat er ook plaats is voor andere componisten. Zoals Olivier Messiaen, eveneens een componist van katholieke huize, en bovendien van huis uit organist. Zijn Turangalila-symfonie staat op het programma van de Wiener Philharmoniker onder leiding van Zubin Mehta. Riccardo Chailly laat met het Concertgebouworkest zijn veelgeprezen interpretatie horen van Bruckners Zevende Symfonie, en voegt er in het slotconcert de Tiende van Mahler aan toe in de completering van Deryck Cooke. Er zijn ook orgelbespelingen, afgewisseld met kamermuziek, jazz en een grote kinderworkshop. Tel. 00.43.732.7612.0, fax 7612200 (www.brucknerhaus.linz.at).

LISSABON

Van 1 t/m 12 augustus improvisatiefestival in de Calouste Gulbenkian Foundation; workshops, lezingen en concerten door o.a. Anthony Braxton, Peter Brötzmann, Ray Anderson, Graham Haynes, Misha Mengelberg & ICP. Tel. 00.351.21.782.3000

(www.gulbenkian.pt).

LIVERPOOLCreamfields, op 26 augustus in Liverpool, besluit het dance-zomerseizoen met dj's en live-acts als All Saints, Carl Cox, Moloko, Sander Kleinenberg, Moloko, Paul Oakenfold, Paul van Dyk en Basement Jaxx.

LOCARNO

Onder leiding van Marco Müller, oud-directeur van het Rotterdamse filmfestival, vertoont het vooruitstrevende Filmfestival Locarno (2 t/m 12 augustus) werk van jonge regisseurs, met een accent op de Aziatische film em uitstekende retrospectieven. Tel. 00.41.917510232 (www.pardo.ch).

LONDEN I

De Londense Proms horen al 106 jaar tot de meest karakteristieke evenementen van het internationale muziekleven. Het programma omvat ook dit jaar (14 juli t/m 9 september) weer meer dan zeventig concerten, die zich voornamelijk afspelen in de Royal Albert Hall. Vaste gasten zijn de Glyndebourne Festival Opera en (uiteraard) de koren en orkesten van de BBC. De rest is een carrousel van belangrijke (Engelse en buitenlandse) solisten, orkesten, koren en kamergezelschappen, en groepen die gespecialiseerd zijn in oude of nieuwe muziek. De details, inclusief een afdeling wereldmuziek, laten zich lezen in een '2000 BBC Proms Guide', voor vijf pond te verkrijgen via tel. 00.44.1717655575, fax 7650619 (www.bbc.co.uk/proms).

LONDEN II

Op 10 en 11 juni het openlucht folkrock-festival The London Fleadh met The Corrs, Suzanne Vega, Nitin Sawney en Richard Thompson, en als grote verrassing een optreden van het heropgerichte Prefab Sprout.

LÖRRACH

Het stadje Lörrach, net over de Duitse grens boven Basel, staat de hele maand juli in het teken van het Intenationales Gesangfestival Stimmen. Cantus Kölln zingt Bach-cantates, er staan Italiaanse 13de-eeuwse liefdesliederen, operette's en opera's op het programma. Händels Messiah gaat in een versie voor jazzkoor en big-band. Maar het leeuwendeel van de 26 concerten is van exotischer snit. Zangers uit Madagaskar, Mali, India, Zwitserland, Hongarije en de Verenigde Staten steken de koppen bij elkaar voor een Global Vocal Meeting. Shahram Nazeri zingt religieuze muziek uit Iran, ook de Israëlische zanger Emil Zrihan, raï-zanger Khaled (Algerije) en Lou Reed (VS) zijn van de partij. Uit Brazilië komen Daniela Mercury en Chico Cesar, Afrika wordt vertegenwoordigd door de Angolese Waldemar Bastos

(www.stimmen.com/2000/intro.htm).

LUZERN

'Metamorfosen' is het thema van de meer dan tachtig concerten die zich afspelen in de immer pregnante nabijheid van het meer van Luzern. Sleutelfiguren zijn de sterklarinettiste Sabine Meyer, de componisten ('in residence') György Kurtág en Toshio Hosokawa, en de jubilarissen Pierre Boulez en Isaac Stern. Hoe los of stevig de thematische verbanden verder ook mogen zijn, het gaat hier vooral om beroemde dirigenten en orkesten, en ensembles en solisten uit de internationale eredivisie. Behalve het Concertgebouworkest en Chailly treden bekende combinaties op als het Kirov-orkest met Gergjev, de Berliner met Abbado en het orkest van San Francisco met Tilson Thomas. András Schiff speelt op Bachs complete Wohltemperierte Klavier, en net als in Linz brengen de Wiener Philharmoniker ook in Luzern de Turangalila van Messiaen. Tel. 00.41.412264480, fax 2264485

(www.lucernemusic.ch).

MANCHESTERFuturesonic, van 8 t/m 10 juli, biedt vier dagen 'sonic pleasures', audiovisuele kunst, workshops en lezingen, met Merzbow, Bob Ostertag, David Toop, Hexstatic, Dfuse, Fat Cat (www.futuresonic.com).

MANNHEIM-HEIDELBERG

Midden in Beieren heeft het Filmfestival van Mannheim tussen 9 en 18 november een reputatie op te houden met een programma van artistiek vernieuwende, jonge regisseurs. Tel. 00.49.621102943 (www.mannheim-filmfestival.com).

MARCIAC

In de heuvels van Gascgone van 4 t/m 15 augustus Jazz in Marciac, met grote namen uit de Amerikaanse mainstream. Wynton Marsalis is vrijwel jaarlijks eregast. Fax 00.33.562.09.38.67 (www.marciac.com).

MOERS

In de grote circustent in het stadspark van 9 t/m 11 juni het 29ste New Jazz Moers Festival, met het Ex Orkest (ook in Holland Festival), Tom Zé, Hugh Ragin, Jazz Jamaica All Stars, Isotope 217, Omar Sosa, David Murray en drie dagen lang projecten rondom Ernst Reijseger. Tel. 00.49.2841.201.722 (www.moers-festival.com).

MOLDE

Het Molde Jazz Festival viert van 17 tot en met 21 juli zijn 40ste jubileum, met o.a. Nicholas Payton, Don Byron, Teddy Edwards, Abraham Burton (www.moldejazz.no).

MONTREUX

De 34ste editie van het Montreux Jazz Festival brengt van 7 tot en met 21 juli grote namen uit pop, hiphop, jazz en r & b: ZZ Top, Lou Reed, Keith Jarrett, Pat Metheny/Michael Brecker, Taj Mahal, Ryuichi Sakamoto, George Duke, Van Morrison, Roni Size & Reprazent, Sonic Youth, Candy Dulfer (www.montreuxjazz.com).

MONTREUX-VEVEY

Sterk georiënteerd op oude instrumenten, en minder dan 'Luzern' geobsedeerd door beroemde namen en Groot Kaliber, is dit jaar het festival van Montreux-Vevey, een iets kleiner evenement in de Franstalige zone van Zwitserland. Barokspecialist Marc Minkowski waagt zich aan Verdi's Falstaff. René Jacobs komt met zijn Duitse equipes langs voor Haydns Schöpfung en Glucks Orfeo. Daniel Harding dirigeert het Mahler Chamber Orchestra. Het festival biedt van 18 augustus t/m 10 september 24 concerten. Tel. 00.41.219668020, fax 9632506, (www.montreux.ch/festivals/FMMV).

MULHOUSE

'De eeuwige jeugd van het vrije geluid' is bloemrijke thema van Jazz à Mulhouse (van 22 t/m 25 augustus), met ruim honderd improvisatoren uit elf landen: Mats Gustafsson, Irene Schweizer, Eugene Chadbourne, Luc Houtkamp, Johannes Bauer, Carlo Actis Dato, Jon Rose, Daniel Humair, Ernst Reijseger (www.jazz-mulhouse.org).

MÜNCHEN I

De grote en statige, maar in productiestijl niet achterlijke Bayerische Staatsoper laat in juli zien wat voor producties ze allemaal in huis heeft (Fidelio, I Puritani, Faust, Elektra, Lohengrin, Ariodante, Boccanegra, Traviata, Rosenkavalier, Figaro, Katja Kabanova, Meistersinger), en voegt daar vanaf 1 juli een nieuwe enscenering aan toe van Verdi's Don Carlo, o.l.v. van Zubin Mehta en regisseur Jürgen Rose. In het intieme Prinzregententheater ditmaal Händels Rinaldo. Tenor Ian Bostridge is trekpleister in Janáceks Dagboek van een verdwenene in het Altes Residenztheater. Tel. 00.49.892185/1920, fax 2185/1903 (www.bayerische.staatsoper.de).

MÜNCHEN II

Avontuur en traditie vinden elkaar in Jazz & More, van 16 mei tot en met 3 juni op vijf podia in München. Verwacht worden Markus Stockhausen & Hanna Schygulla, Ray Anderson & Alphorn Orchestra, Sainkho Namtchylak, Willem Breuker Kollektief, Ernst Reijseger, Henry Texier, Barry Guy, Greetje Bijma, Johnny Griffin, plus een Italiaanse delegatie met composer-in-residence Giancarlo Schiaffini (www.jazz-and-more.de).

NICE

Voor de 52ste keer het Nice Jazz Festival, van 22 t/m 29 juli, met Pat Metheny/Michael Brecker, Herbie Hancock, Youssou N'Dour, Count Basie Orchestra, Lou Reed, Elvin Jones, Robert Plant en filmregisseur/basgitarist Emir Kusturika met zijn Non Smoking Orchestra. Tel. 00.33.4.938.719.18

(www.nice-coteazur.org/nicejazz).

NÜRNBURGRING

het Duitse dubbelfestival Rock im Park (Nürnberg) en Rock am Ring (Altenau), dat op vier podia een solide programma biedt met negentig bands. Behalve Oasis staan ook Santana, Pearl Jam, Sting, Eurythmics, Rage Against The Machine, Korn, Live, Bush en Matchbox 20 op het programma (www.rock-im-park.de).

ORANGE

Michel Plasson dirigeert op 12 en 15 juli het Orchestre National du Capitole de Toulouse in Hoffmann's vertellingen, de opera van Offenbach. Natalie Dessay, Angelika Kirschlager en vele anderen bewegen zich in een enscenering van Jérôme Savary en Michel Lebois. Het Théâtre Antique, een fraai openluchttheater naar Romeinse snit, is ook het podium (op 29 juli en 1 augustus) van Puccini's Tosca, het Requiem van Berlioz en orkestconcerten o.l.v. Lorin Maazel en Jean-Claude Casadesus. Verder Menotti en Ravel in het Chateau Malijay. In Orange ook veel chansonniers en andere Franse vedetten. Tel. 00.33.490342424, fax 490110404, (www.choregies.asso.fr).

OSTRAVA

Het Festival van Ostrava in Moravië laat zijn traditionele held, de componist Janácek, dit jaar een beetje links liggen. Het Janácek Philharmonisch Orkest begint met Verdi en Wagner, het Janácek Kamerorkest speelt de Johannes Passion van Bach, en het is nu het orkest van Liverpool dat bij de opening op 26 mei zijn vriendschap komt betuigen door Janácek, Elgar en Martinu te spelen. Behalve Tsjechische orkesten en solisten is dit jaar ook het eminente Liszt Kamerorkest uit Boedapest van de partij, onder leiding van Janos Rolla. Het festival duurt tot en met 15 juli. Tel. 00.42.06961.22300, fax 6114016 (www.arskoncert.cz).

PARIJS I

In het Parc Floral (metrohalte Château de Vincennes) verzamelt zich de fine fleur van de jazz voor het Paris Jazz Festival, elk weekeinde in mei, juni en juli. Met o.a. Benny Golson/Curtis Fuller (21 mei), Abbey Lincoln (2 juli), Nicholas Payton (9 juli), Monk Tentet All Stars (15 juli), Elvin Jones (23 juli), Herbie Hancock (29 juli). Tel 00.33.1.434.392.95

(www.parcfloraldeparis.com).

PARIJS IIVillette Jazz, in de Cité de la Musique en de Grande Halle van Parc La Villette, presenteert Helen Merrill en Wilson Pickett (30 juni), Cecil Taylor solo (1 juli), McCoy Tyner en Michael Brecker/Pat Metheny (2 juli), John Zorn/ Fred Frith, Bill Laswell (5 juli), Roy Haynes Trio, Marcus Miller (6 juli), James Carter, Zawinul Syndicate (7 juli). Tel. 00.33.1.400.375.75 (www.la-villette.com óf www.cite-musique.fr).

PERUGIAWynton Marsalis drukt zijn stempel op Umbria Jazz (van 13 t/m 24 juli), eerbiedwaardige senior onder de Europese festivals. De trompettist verschijnt met zijn Lincoln Center Jazz Orchestra, duetteert met John Lewis, ontvangt de 75-jarige James Moody, presenteert een filmprogramma over Louis Armstrong en leidt het forum 'Groovin High, the real impact of Dizzy Gillespie'. Tientallen andere attracties, van Buena Vista Social Club tot Natalie Cole. Tel. 00.39.755.732.432

(www.umbriajazz.com).

PESARO

De geboortestad van de 'Zwaan van Pesaro' is van 5 tot en met 20 augustus weer de basis van een belangrijk Rossini-festival, waarin ernstig werk als Le siège de Corinthe (door de Opéra van Lyon) en hartverwarmende klucht (La scala di seta met het orkest van de Opera van Bologna onder leiding van de barokspecialist Rinaldo Alessandrini) de omlijsting vormen van La cenerentola of Assepoester, een opera uit de categorie tragikomisch. Tel. 00.39.71233184, fax 30979

(www.rossinioperafestival.it).

PORIPori Jazz biedt van 15 t/m 23 juli Dr. John, Bobby Previte, Uri Caine en Trumpet Summit met Freddie Hubbard, Nicholas Payton, Mark Isham, Randy Brecker (www.porijazz.fi).

READING

Peter Gabriels Womad Festival in Rivermead, Reading, telt zeven groepen uit Afrika, vijf uit Latijns-Amerika, drie uit de Arabische wereld, twee uit India en omstreken, zes uit Australië, drie uit de Verenigde Staten en acht uit diverse Aziatische landen. Veertien groepen van Britse bodem, van allerlei pluimage, completeren de elfde aflevering van dit grote wereldmuziekfestival. De Engelse aflevering duurt van 21 t/m 23 juli, daarna zijn er varianten in Marymoor Park, King County, Washington State (28 t/m 30 juli), in Palermo, Sicilië (17 t/m 20 augustus) en in Fort Canning Park, Singapore (1 t/m 3 september). Of Womad ook naar Praag (15 t/m 17 september) en Gran Canaria (10 t/m 12 november) reist is nog onzeker (www.womad.org).

READING/LEEDS

Van 25 t/m 28 augustus in Reading en Leeds twee festivals met dezelfde programmering. Zo staan Oasis, Primal Scream, Foo Fighters, Reprazent, Bluetones, Limp Bizkit en Asian Dub Foundation vrijdags in Reading en maandags in Leeds. Pulp, Beck, Gomez, Super Furry Animals en Elastica spelen zaterdags in Reading en zondags in Leeds. Stereophonics, Placebo, Eminem, Rage Against The Machine, Blink 182 tenslotte staan zondags in Reading en zaterdag in Leeds.

LA ROQUE-D'ANTHÉRAN

Dit Franse piano- en clavecimbelfestival duurt van 18 juli t/m 21 augustus. Klassiek en jazz, met en zonder orkest. Bekende en minder bekende coryfeeën wisselen elkaar af. Veel bekenden: Michel Beroff, Georges Pludermacher, Louis Lortie, Frank Braley, Herbie Hancock, Nikolaj Loeganski, Pierre-Laurent Aimard, Nelson Freire, Zoltán Kocsis, Emmanuel Ax, Hélène Grimaud en ook Gustav Leonhardt. Tel. 00.33.442505115, fax 504889 (www.festival-piano.com).

ROSKILDE

Op het grote Deense festival Roskilde (29 juni t/m 2 juli) treden op zeven podia honderden groepen en dj's op, onder wie Biosphere, Bush, Calexico, Cure, Gomez, Groove Armada, Kent, Live, Lou Reed, Laurent Garnier, Oasis, Pearl Jam, Pet Shop Boys, Romanthony, Reprazent, The The en Travis. Nederland is vertegenwoordigd met het dance-duo Arling & Cameron, en dj's Misjah en Tiësto

(www.roskilde-festival.dk).

SAALFELDEN

Het openlucht-festival Jazz Saalfelden brengt Europese improvisatie en het laatste nieuws uit de Verenigde Staten. Het programma van de tweeëntwintigste editie, van 25 t/m 27 augustus, wordt op 1 juni bekendgemaakt. Tel. 00.43.6582.74963

(www.jazzsaalfelden.at).

SALZBURG

Bij de Salzburger Festspiele hopen ze dat de openingsavond, 24 juli in de Felsenreitschule, niet te zeer in het teken zal staan van politiek rumoer. Wel zal er rond de Festspiele ongetwijfeld veel debat zijn, nu de extreem-rechtse FP & Ouml; van Jörg Haider in de Oostenrijkse regering zit en daardoor binnenkort ook een vertegenwoordiging krijgt in het festivalbestuur. Voor festivalleider Gerard Mortier was dat voldoende reden om dit jaar al te willen vertrekken (in plaats van in 2001). Later besloot hij toch aan te blijven, om de discussie over kunst en samenleving op gang te houden. Voornaam element in het programma van dit jaar is de nieuwe opera die Kaija Saariaho schreef, L'amour de loin. De première wordt voorbereid door Peter Sellars en dirigent Kent Nagano. Nieuw zijn ook de producties van Berlioz' Les Troyens (onder leiding van Sylvain Cambreling en regisseur Herbert Wernicke), Glucks Iphigénie en Tauride, Mozarts Idomeneo (Karl-Ernst Herrmann, dirigent Michael Gielen), Mozarts Don Giovanni (Gergjev, Luca Ronconi), en een door Klaus Michael Grüber geregisseerde Tristan van Wagner, met dirigent Lorin Maazel die in de plaats komt van de gedroste Claudio Abbado. Gergjev, die in Salzburg stormachtig onthaald is, dirigeert ook concertuitvoeringen van Tsjaikovski's Schoppenvrouw en Rimski's Kitezj. De Wiener Philharmoniker hebben behalve Gergjev en Mehta ook Sawallisch, Muti en Norrington op hun dirigentenlijstje staan. Wolfgang Rihm is centraal componist, onder andere in een concert door de Berliner onder Abbado. Van de vijf toneelproducties springen onder andere Tennessee Williams' Tramlijn Begeerte ('Endstation Sehnsucht') en Shakespeares Hamlet in het oog, in regies van Frank Castorf en Martin Kusej. De Belgische theatermakers Alain Platel en Arne Sierens laten een Duitstalige versie zien van hun succesvolle Allemaal indiaan. Verder veel oude muziek dit jaar (Willam Christie met Handels Theodora en Handels Acis and Galathea, Pinnock met de Matthäus Passion), en veel gastorkesten en solisten van naam. Tel. 00.43.66280451, fax 846682 (www.salzburgfestival.at).

SAN SEBASTIAN I

In Spaans Baskenland van 21 t/m 26 juli voor de 35ste keer Jazz San Sebastian, met Keith Jarrett/Gary Peacock/Jack DeJohnette, B.B. King, Uri Caine, Marcus Miller, David Murray, Kenny Barron, Jackie McLean

(www.jazzaldia.com).

SAN SEBASTIAN II

Behalve jazz biedt San Sebastian van 10 augustus t/m 3 september ook veel klassieke muziek. Lorin Maazel leidt het Israel Philharmonic. Herreweghe en het Collegium Vocale Gent brengen Bachs h-moll Messe. De vier blokfluitisten van het Amsterdamse Loeki Stardust Quartet treden op in een oudemuziekweek. Componist Luis de Pablo is de spil van een nieuwemuziekweek. Tel. 00.34.943.003170, fax 003175

(udala-quincena@donostia.org).

SAN SEBASTIAN III

De aangename Spaanse badplaats heeft een uitnemend klimaat voor een filmfestival dat vlak na Venetië tussen 21 en 30 september een programma van artistieke kwaliteit biedt. Tel 00.34.43481212

(www.ddnet.es/san-sebastian-film-festival).

SARAJEVO

Het nog jonge filmfestival van Sarajevo probeert van 18 t/m 26 augustus tussen andere grote festivals in met het vertonen van artistieke en geëngageerde films een internationaal vreedzaam cultureel klimaat te stimuleren. Tel. 00.387.71668186 (www.sff.ba).

SAVONLINNA

Ruwe muren van Fins gesteente vormen de hele maand juli het decor voor opera's als Gounods Faust, Verdi's La forza del destino en Mozarts Zauberflöte, waarin veel Finse vocalisten te horen zijn, met soms een Baltische of Russische collega. Het niveau van de zangkunst is hoog. Nieuw is de Finse opera Aiki ja uni ('De eeuw der dromen') van het collectief Rechberger-Kortekangas-Aho, een stuk waarin bekende solisten als Jorma Hynninen en Monica Groop zich bewegen in een regie van Jussi Tapola. Tel. 00.35.815476750, fax 4767540 (www.operafestival.fi).

SOCCHI

In de voormalige luxe badplaats voor Russische partijbonzen aan de Zwarte Zee wordt tussen 7 en 17 juni een internationaal filmfestival voor jonge filmers gekoppeld aan een festival van de recente Russische film. Dit jaar in de competitie onder meer de Nederlandse films Unter den Palmen en Lef (Kinotavr@dol.rus).

STAFFORDSHIRE/CHELMSFORD

Het Engelse V2000 (op 19 en 20 augustus) wordt gelijktijdig op twee locaties gehouden: Weston Park in Staffordshire en Hylands Park in Chelmsford. Met onder meer Travis, Macy Gray, All Saints, Paul Weller, Ocean Colour Scene. Supergrass, Moby, Morcheeba, Death In Vegas, Underworld, Groove Armada, Moloko, Kelis, Sasha en de in Engeland populaire Nederlandse dj Sander Kleinenberg.

TORHOUT/WERCHTER

In het weekeinde van 30 juni t/m 2 juli Rock Werchter, met Pearl Jam, Oasis, Live, The Cure, The Eurythmics, Flaming Lips, Wheat, Death in Vegas en Counting Crows.

(www.omusic.orange.be)

TORRE DEL LAGO

Het Giacomo Puccini Festival in het Italiaanse Torre del Lago, ooit de favoriete woonplaats van de componist, biedt in juli en augustus operavoorstellingen in het Carro di Tespi-theater. Tel. 00.39.584359322.

VENETIË

Onder de bezielende leiding van directeur Alberto Barbera is het oudste filmfestval ter wereld vorig jaar met een nieuw elan begonnen. Geen commerciële handel, wel de nieuwe artistieke trends, maar ook ruimte voor grote Hollywoofilms. Tel. 00.39.415218711 (www.labiennale.it).

VERONA

De historische Arena van Verona wordt even geschikt geacht voor de troepenbewegingen in Verdi's La forza del destino en de zwerftochten van het joodse volk in Nabucco, als voor het slaapkamertje waarin Violetta, de arme tbc-patiënte uit La Traviata, in bijna-eenzaamheid aan haar eind komt. Van 30 juni tot en met 2 september is de arena de plaats van een operavolksfeest waar dagelijks meer dan 15 duizend toeschouwers aan deelnemen. Dit jaar uitsluitend Verdi: ook Aida en het Requiem. In de zangerscasts vinden we de namen van Renato Bruson, Ferruccio Furlanetto, Gloria Scalchi, Ghena Dimitrova, Leo Nucci, Daniela Dessi, Vladimir Galoezin en Mario Malagnini. Tel.00.39.458051811, fax 8011566, (www.arena.it).

VIENNE

Twintig jaar Jazz à Vienne (30 juni t/m 13 juli) wordt gevierd met Youssou N'Dour, Ali Farka Touré, Sting & Cheb Mami, Wilson Pickett, Magic Slim, Michael Brecker/Pat Metheny, Freddie Hubbard, Lincoln Center Jazz Orchestra & Wynton Marsalis, Elvin Jones, Anthony Braxton, Monk Tentet All Stars, Diana Krall, Gerry Hemingway, Rosenberg Trio & Bireli Lagrène (www.jazzavienne.com).

VLAANDEREN

Het festival van Vlaanderen is een seizoen op zichzelf. Het duurt van april tot in oktober, speelt zich op tal van plaatsen af, en biedt van oudsher veel buitenlandse orkesten en oude muziek. Die laatste categorie komt vooral aan bod in het fraaie Brugge, waar zich in juli en augustus een speciaal subfestival annex concours ontrolt. Tel.00.32.95489595, fax 5489590

(www.festival-van-vlaanderen.be).

WACKENWacken Open Air, op 4 en 5 augustus in het Duitse plaatsje Wacken, heeft een programma met pure heavy metal van groepen als Ancient, Armored Saint, Gamma Ray, Immolation, Hades, Liege Lord en Lizzy Borden (www.wacken-open-air.de).

WENEN I

Het JazzFest Wien schippert van 13 juni t/m 9 juli tussen chic (Natalie Cole in de Staatsoper) en alternatief (Knitting Factory meets Austrian Rising Stars), met namen als Wayne Horvitz, Michael Brecker/Pat Metheny, Joan Armatrading, Peter Green, Andrew Hill, Johnny Griffin, Benny Golson, George Benson, plus een jazzfilmfestival

(www.viennajazz.org).

WENEN II

De politieke veranderingen in Oostenrijk vormen ongetwijfeld een onderstroom van de Wiener Festwochen, die nog tot en met 18 juni doorlopen. Het Schönberg Kabarett, geregisseerd door Peter Stein (30 mei t/m 1 juni) biedt alle gelegenheid om daarvan te getuigen. Festivaldirecteur Luc Bondy regisseerde de opera Macbeth van Verdi (19 en 21 mei) en Tsjechovs De Meeuw (t/m 12 juni). Peter Sellars nam L'histoire du soldat van Stravinsky onderhanden (16 t/m 18 juni). Het RO Theater uit Rotterdam speelt van 9 t/m 12 juni Nachtasiel van Gorki, in een regie van Alize Zandwijk. Wenen ontvangt ook de voorstellingen van Forced Entertainment en Roberto Castellucci, de grote festivalhits van dit seizoen. In de Moderner Kunst Stiftung tot en met 11 juni een expositie over Merce Cunningham. Tel. 00.43.1589220 (www.festwochen.or.at).

WINCHESTER

Zaterdag 27 mei opent het Engelse festivalseizoen met het grote dance-festival Homelands (The Bowl, Matterley, Winchester), dat een week later (3 juni) in de Schotse Staid Farm New Cumnock zijn tenten neerstrijkt. Beide evenementen bieden hetzelfde programma, met live-acts als Leftfield en Moby, populaire Amerikaanse dj's (Sneak, Armand van Helden), alle grote Engelse namen (Carl Cox, Darren Emerson, Danny Howells, Layo & Bushwacka) en niet te vergeten een keur aan bekende Britse trance- en progressive-sterren (www.efestivals.co.uk/homelands).

Meer informatie over bovenstaande festivals op www.virtual-festivals.com, www.festivals.com, www.efestivals.co.uk en www.euro-festival.net.

Meer over