Buitenlandse pers moet weg, of niet?

De buitenlandse journalisten in Kosovo en Belgrado zijn donderdag de inzet geworden van een competentiestrijd tussen Servië en de Joegoslavische Federatie....

'Journalisten uit landen die hebben deelgenomen aan de NAVO-agressie zullen het land uit worden gezet', aldus een verklaring die was ondertekend door de Servische minister van Informatie Alexander Vucic. 'Door hun berichtgeving vanuit de Republiek Servië hebben zij de agressieve daden van de NAVO-troepen, gericht op de vernietiging van de territoriale integriteit van Servië en Joegoslavië, versterkt.'

De order werd toegeschreven aan de invloed van de extreem nationalistische Servische vice-premier Vojislav Seselj.

Een aantal journalisten - onder wie de Nederlandse radioverslaggever Harald Doornbos - waren Servië al uitgezet toen de vice-premier van de Joegoslavische Federatie, waarvan Servië deel uitmaakt, op een persconferentie in Belgrado verklaarde dat de journalisten nog steeds welkom zijn. 'Wij hebben jullie nodig om de wereld te berichten over deze agressie van de NAVO', zei vicepremier Vuk Draskovic, zelf oud- journalist, in aanwezigheid van de Joegoslavische minister van Informatie.

Formeel is de Joegoslavische Federatie verantwoordelijk voor de accreditatie van buitenlandse journalisten, en niet de Servische republiek. Maar het is niet zeker of de relatief gematigde Vuk Draskovic, een oppositieleider die nog maar kort geleden door president Milosevic in de regering is opgenomen, het in deze kwestie voor het zeggen heeft. Uiteindelijk is het laatste woord altijd aan president Milosevic.

In de loop van de nacht waren in Belgrado een stuk of dertig buitenlandse journalisten gearresteerd - sommigen terwijl ze op de dak van het Hyatt-hotel stonden om naar de luchtaanvallen te kijken. Na enkele uren werden ze vrijgelaten, op één na: de Belg Philippe Deprez van RTBF-radio en Le Soir. Deze werd later bij Kroatië over de grens gezet, net als de Nederlander Doornbos, de Française Hélène Despic-Popovic (Libération) en de Amerikaan Clark Bentson (ABC News). Volgens Hélène Despic had de vreemdelingenpolitie gezegd dat hun visum was ingetrokken.

Ook in Pristina, de hoofdstad van Kosovo, werden 's nachts journalisten van hun bed gelicht, met de mededeling dat hun visum was ingetrokken.

Meer over