Buitenlandse media over provocerende Krul: 'Onsportief, maar succesvol'

Buitenlandse media kwamen woorden tekort om de heroïsche prestatie van Oranje-doelman Tim Krul te beschrijven. Krul stopte gisteravond als invaller twee strafschoppen tegen Costa Rica in de kwartfinale van het WK. Maar die media zitten tegelijkertijd in hun maag met het gedrag van de Nederlandse doelman tijdens de strafschoppenserie.

Lennart Bloemhof
null Beeld getty
Beeld getty

Krul schreeuwde namelijk naar de Costa Ricaanse spelers vlak voor hun strafschoppen, hij vierde gestopte penalty's uitbundig en keek tijdens de serie de Costa Ricanen recht in hun ogen.

'Onsportief, maar succesvol', schreef de Duitse krant Der Tagesspiegel volgens de NOS, nadat Krul was uitgegroeid tot de held van Oranje. 'Er is een dunne scheidslijn tussen gehaaidheid en valsspelen en Krul heeft zonder twijfel geflirt met die lijn', schreef Nick Miller van de Britse krant The Guardian. Volgens Miller ging Krul echter niet over de schreef en deed de Costa Ricaanse doelman Keylor Navas op zijn manier ook zijn best om de Nederlandse spelers uit hun concentratie te halen.

Grant Wahl van het Amerikaanse sportmagazine Sports Illustrated was stelliger op Twitter. 'Ik kan het niet geloven dat de scheidsrechter het onsportieve gedrag van Krul toelaat', liet hij tijdens de strafschoppenserie weten.

Oud-internationals van Engeland Rio Ferdinand en Alan Shearer begrepen als analisten van de BBC wel het geprovoceer van Krul. 'Krul zei tegen ze, ik weet in welke hoek je gaat schieten, ik weet wat je gaat doen. Ik hou daarvan, dat zie ik mijn keeper ook graag doen. Het brengt de tegenstanders uit hun concentratie en zorgt voor een extra randje', aldus Ferdinand.

Shearer was het met Ferdinand eens: 'Krul speelde een psychologisch spelletje door naar de spelers van Costa Rica te lopen en de tijd te nemen voordat hij op zijn lijn ging staan. Ik heb daar geen enkel probleem mee. Je doet wat je kunt om door te gaan. Het is heel geslepen, maar de Costa Ricanen moeten daar mee om kunnen gaan.'

undefined

null Beeld belga
Beeld belga
Meer over