BUITENLANDSE FESTIVALS

De Amerikaanse barokspecialist William Christie en de Canadese regisseur Robert Carsen voeren de negenenveertigste editie aan van het beroemde Festival d'Aix, met zes voorstellingen van Handels opera Semele....

AIX-EN-PROVENCE

ATHENE EN EPIDAURUS

Het oude amphitheater aan de voet van de Atheense Acropolis en het openluchttheater op de Lycabettus-heuvel zijn van juni tot en met september de locatie voor orkestconcerten, recitals, opera- en dansvoorstellingen en toneel. In de schitterende Epidaurus-arena ligt het accent (in juli en augustus) op klassiek Grieks drama. Tel. 00-30-13230049; fax 3235172.

AVIGNON

Van 9 juli tot en met 3 augustus is Avignon één groot theaterparadijs, met veel kleine voorstellingen en veel straattheater en muziek in alle hoeken en gaten. Veel Franstalig toneel, maar ook internationale voorstellingen, uit Zuid-Afrika (Woyzeck on the Highveld; Faustus in Africa!), Duitsland en Bulgarije. Tel.

00-33.90826708; fax 850932.

BAYREUTH

Het blijft dringen voor de poorten van het Walhall. Wie zich nu inschrijft voor de Richard Wagner Festspiele, en dat elk jaar herhaalt, maakt in 2001 of 2002 een kans. Niemand weet wat er dan op het programma staat, behalve dat het muziekdrama's van Wagner zullen zijn, uitgevoerd door grote solisten en dirigenten, en een elite van orkestmusici uit heel Duitsland en koorleden uit de hele wereld. Dit jaar onder meer Parsifal en een nieuwe produktie van Die Meistersinger von Nürnberg, beide geregisseerd door Wagners kleinzoon Wolfgang. Verder de Ring-cyclus, gedirigeerd door James Levine, in de enscenering van Alfred Kirchner, en de Tristan-enscenering van Heiner Müller, met Siegfried Jerusalem en Waltraud Meier onder leiding van Daniel Barenboim. Wagner Festspiele, Postfach 10 02 62, D-95402 Bayreuth, Duitsland. Rond het Festspielhaus worden losse kaartjes aangeboden (maar vooral gevraagd), zonder dat er sprake is van een echte zwarte markt.

BEAUNE

De wijnstad Beaune, aan de Autoroute van Parijs naar Lyon, is van 28 juni tot 28 juli weer hèt trefcentrum van de oude muziek in Frankrijk. Angelsaksen als William Christie, Paul McCreesh en Philip Pickett, en Vlamingen als Paul van Nevel en Philippe Herreweghe, ontmoeten Zuideuropese specialisten als Roberto Alessandrini, Jordi Savall, Marc Minkowski, Christophe Rousset en George Lesne. Veel opera in concertvorm (waaronder de Acis en Galatea van Handel en die van Lully), verder concerten en countertenor-recitals. Tel. 00-33-80262130; fax 80262139.

BERLIJN

De Berlijnse cultuur moet onder druk van de bezuinigingen wat inbinden, maar de Berliner Festwochen hebben - van 2 tot en met 30 september - nog genoeg te bieden. Tot de attracties horen Simon Rattle en zijn orkest van Brimingham, Kurt Masur en The New York Philharmonic en de Tsjechische Philharmonie onder leiding van Gerd Albrecht. De Junge Deutsche Philharmonie en vijf Berlijnse orkesten spelen thuiswedstrijden. Verder koorconcerten, recitals (Pollini, Barbara Bonney) en veel kamermuziek (Vermeer Quartet, Guarneri Quartet en ensembles met Sabine Meyer en Viktoria Mullova). Grote musici verenigen zich 29 juli in strijksextetten; zigeuners en improvisatoren in Nachtstudios. Tel. 00-49-3025489-250; fax 25489-111.

BOECHOUT

Het Sfinks Festival in Boechout duurt dit jaar van 25 tot en met 28 juli. Na een (gratis) openingsfeest op donderdag spelen vrijdag het Radio- en Televisie Orkest en Koor van Belgrado, en het Goran Bregovic Ensemble. Zaterdag en zondag zijn er ruim dertig optredens, waaronder die van Luzmila Carpio y sus Llaqtamasikuna (Bolivia), Yungchen Lhamo (Tibet), Mighty Sparrow (Trinidad) en Alpa Blondy (Ivoorkust). Tel. 00-32-34556944.

BRATISLAVA

Het festival van Bratislava, in de republiek Slowakije, combineert van 27 september tot en met 11 oktober optredens van orkesten uit Oost-Europa, Spanje, Turkije en Amerika met dans- en muziektheaterprojecten, waaronder Jan Cikkers Resurrection door het Slowaaks Nationaal Theater. Tel.

00-42-7330378; fax 332029.

BREGENZ

Das Spiel auf dem See is de voornaamste rubriek van het festival in Bregenz. Dit jaar herhaling, onder de blote Alpenhemel, van Beethovens Fidelio onder leiding van Ulf Schirmer en de Britse regisseur David Pountney. In het Festspielhaus leiden Marcello Viotti en regisseur Günter Krämer een nieuwe produktie van Chaussons opera Le Roi Arthus. In concertvorm gaat een eigentijds werk van Georg Friedrich Haas, Nacht. Verder concerten door de Wiener Symphoniker en The London Classical Players, toneel door het Deutsches Theater Berlin (The Taming of the Shrew en Spoken), kasteelconcerten, serenades, kerkmuziek, video en nieuwe muziek. Het festival duurt van 20 juli tot en met 23 augustus. Tel. 00-43-55744920-223; fax 4920-228.

BRNO

De Tsjechische stad Brno viert van 26 september tot en met 12 oktober 'Moravische herfst' met orkestconcerten door de Wiener Akademie, de Virtuozen van Praag, de Neue Hofkapelle München, de Wiener Kammerphilharmonie en orkesten uit Praag en Brno. Verder kamermuziek door het Schubert Quartet en het Albert Schweitzer Quintet. Het Nationaal Theater Brno biedt Mozarts Don Giovanni , Gassmanns La contessina en Hongaarse volksdans . Tel. 00-42-542215116; fax 42211358.

CHELMSFORD

Pulp, Paul Weller, Supergrass, The Charlatans, Elastica, Cast en Shed Seven zijn enkele grote Engelse namen van het V96-festival, dat op 17 en 18 augustus wordt gehouden in het Hylands Park in Chelmsford, en op 18 augustus in het Victoria Park in Warrington.

DROTTNINGHOLM

In het oude hoftheatertje in Drottningholm bij Stockholm, waar zelfs de toneelmachines hun oude staat hebben behouden, lijkt de revolutie uitgebroken. De naam Mozart ontbreekt dit jaar geheel op de speelkalender. Wel wordt Tom Jones van de schaker-componist en tijdgenoot van Mozart Philidor opgevoerd (van 7 tot en met 14 juli) onder leiding van Nicolas McGegan en regisseur John Cox. Glucks Orphée et Euridice (de Franse versie) staat van 27 juli tot en met 10 augustus onder leiding van Reinhard Goebel en Inger Aby. Later in augustus liederavonden van Anne Sofie von Otter, en Commedia dell'arte-balletten van Ivo Cramer. Tel. 00-46-86608225; fax 651473.

DUBROVNIK

De Kroatische vestingstad biedt van 10 juli tot en met 25 augustus concerten door Kroatische orkesten, toneel uit Zagreb, Split en Dubrovnik (van Shakespeare, Molière en Kroatische schrijvers), en recitals van Kroatische en Westeuropese musici als Marco Pilepic en France Clidat. Verder de opera Stanac van Marin Drzic en Kroatische folklore. Tel. 00-38-550412288; fax 27944.

EDINBURGH

De vijftigste editie van een all round festival, met enkele honderden opera-, dans-, toneel- en muziekevenementen in het hoofdprogramma, en met fringe in tientallen zaaltjes en in de straten op en rond de indrukwekkende citadel, van 11 tot en met 31 augustus. De choreografen Mark Morris en Pina Bausch regisseren Glucks opera's Orfeo ed Euridice en Iphigenie auf Tauris (de Weense versies); gedirigeerd door Christopher Hogwood en Jan Michael Horstmann. De countertenor Michael Chance is Orfeo. Bob Wilson en Richard Bado leiden Virgil Thomsons opera Four Saints in Three Acts (naar Gertrude Stein). De Scottish Opera brengt James MacMillan's Ines de Castro in première. Verder de Mark Morris Dance Group, Japans Butoh-theater door Tamoe Shizune en Hakutobo, het Nederlands Dans Theater en de Martha Graham Dance Company, en veel beroemde orkesten, solisten en oude-muziekgezelschappen. 'Schots' zijn de avonden met Fiddle music en een avond met liederen op gedichten van Robert Burns. Tel. 00-44-2255756; fax 2267669.

FORDE

Het Noorse Forde Internasjonale Folkemusikkfestival in Forde besteedt van 4 tot 7 juli vooral aandacht aan Afrika met groepen uit Oeganda, Madagascar, Tanzania en Botswana. Daarnaast is er veel Noorse folklore te zien en te horen, maar ook de Bisserov Sisters uit Bulgarije, Inuits (Eskimo's) uit Alaska en muzikanten uit Rajasthan zijn van de partij. Tel. 00-47-57820300.

GENT

Thema van dit vriendelijke filmfestival is 'film en muziek'. Verder een programma van commerciële en artistieke kwaliteitsfilms die de komende tijd in België (en Nederland) in première gaan. Van 8 tot en met 19 oktober. Tel. 00-32-922218946.

GLYNDEBOURNE

Het Glyndebourne Festival Opera Season duurt tot en met 25 augustus. Peter Sellars regisseerde Handels Theodora, met Dawn Upshaw in de hoofdrol. Christine Schäfer zingt Lulu in de gelijknamige opera van Berg, een rol waarmee ze vorig jaar furore maakte in Salzburg. Verder reprises van Mozarts Così fan tutte en Strauss' Arabella, met The Orchestra of the Age of Enlightenment en het huisorkest van Glyndebourne, The London Philharmonic. Tel. 00-44-273813813.

GRANADA

Manuel de Falla, vijftig jaar geleden gestorven, is de centrale componist in het Festival van Granada. Tot en met 7 juli koor- en orkestconcerten, recitals en De Falla's ballet El Amor Brujo. En, vanzelfsprekend in de geboortestreek van de flamenco, Café conciertos en Trasnoches flamenco. Tel. 00-34-58220022; fax 222322.

HAMILTON

In het Strathclyde Country Park in Hamilton Lanarkshire in Schotland wordt op 13 en 14 juli T in the park gehouden, met Radiohead, Alanis Morisette, Foo Fighters, The Bluetones, Beck, Frank Black, Leftfield en Chemical Brothers (zaterdag) en Pulp, Black Grape, Manic Street Preachers, Teenage Fanclub, The Amps, Super Furry Animals, Goldie, Nicolette en Earthling (zondag).

INNSBRUCK

Oude opera gaat hier in geënsceneerde vorm: Cesti's L'Argia (1655) onder leiding van René Jacobs en Jean-Louis Martinoty, en madrigaalkomedies van Lassus, Vecchi en Banchieri, onder leiding van Dominique Visse en Mireille Laroche. Verder concerten door het Kuijken Kwartet, London Baroque, Tafelmusik, Concerto Palatino. Van 15 tot en met 31 augustus. Tel. 00-43-512571032; fax 535643.

KARLOVY VARY

In het oude Tsjechische kuuroord viert het na Venetië oudste filmfestival ter wereld dit jaar zijn vijftigjarig bestaan met zowel een competitie van speelfilms als een van documentaires. Verder thematische programma's zoals films over de holocaust, films van filmscholen, en van regisseurs die rond 1970 op de filmschool zaten. Er worden ook seminars gehouden, onder meer over de kansen van de Europese film. Van 5 tot en met 13 juli. Tel. 00-42-2242354.

KAUSTINEN

Het Kaustinen Folk Music Festival is het grootste volks- en wereldmuziekfestival in Finland. Er treden meer dan tweehonderd muziek- en dansgroepen op die de tradities en trends uit Kainuu, Lapland en van de Saami presenteren. Daarnaast staan er tientallen groepen uit de Balkan, Azië, Oceanië en Afrika op het programma. Van 13 tot en met 21 juli. Tel. 00-35-8688611252.

LINZ

Het Brucknerhaus in Linz maakt zich in het honderdste sterfjaar van de componist op voor een bijzonder Brucknerfestival. Het duurt van 8 tot en met 30 september, en bevat een cyclus van negen Brucknersymfonieën, door het Bruckner Orchester Linz, het orkest van de Weense omroep ORF, het Gewandhausorkchester Leipzig, de Wiener Philharmoniker, de Münchner Philharmoniker, het Londense Philharmonia Orchestra en andere gerenommeerde Klangkörper. Verder nieuwe opera van Peter Androsch en Harald Kislinger (Geschnitzte Heiligkeit), solistenconcerten en kamermuziek. Tel. 00-43-7327612; fax 783745.

LOCARNO

Hoewel hij zelf graag pessimistisch aankijkt tegen de toekomst van de filmkunst, zorgt directeur Marco Müller er op zijn filmfestival wel voor dat jonge, veelbelovende regisseurs bij hem de kans krijgen zijn ongelijk te bewijzen. Vooral de vertoningen in de schitterende openluchtbioscoop maken Locarno (8 tot en met 18 augustus) tot een aangenaam festival. Tel. 00-41-933310232.

LONDEN

Op 23 juni in het Londense Finsbury Park de terugkeer in Engeland van punkhelden The Sex Pistols, die de hoofdact zijn van een evenement met onder meer Iggy Pop, The Wildhearts, Skunk Anansie, 60 Ft Dolls en twee andere punkbands van het eerste uur: The Buzzcocks en Stiff Little Fingers.

Het festival Sharp New America haalt drie vooraanstaande nieuwe-jazzensembles naar de Londense Queen Elisabeth Hall: John Lurie & The Lounge Lizards (15 juli), Bill Frisell (17 juli), Henry Threadgill (19 juli).

Tel. 00-44-171-960-4242.

LUZERN

'De genezende kracht van de muziek' is dit jaar het festivalthema in het Zwitserse Luzern. Aarde-muziek, zonne-muziek en maanmuziek klinken op 16 en 17 augustus. Daarna gaat Luzern gauw weer over tot de orde van de dag, met concerten door orkesten uit Berlijn, Oslo, Wenen, New York en Birmingham, en oude-muziekorkesten als die van William Christie en Frans Brüggen. Tot 11 september. Composers in residence zijn Michael Jarell en Beat Furrer.

Tel. 00-41-41-2103080. Fax 2109464.

MANNHEIM/HEIDELBERG

Een klein, maar snel groeiend filmfestival, waarin jonge onafhankelijke films voorrang hebben. Regisseurs met een persoonlijke stijl bepalen het karakter van dit levendige festival. Van 11 tot en met 19 oktober. Tel. 00-49-621102943

MONTPELLIER

Vandaag begint het grote internationale dansfestival, dat duurt tot en met 7 juli. Met werk van Philippe Decouflé, John Neumeier, Dominique Bagouet, Didier Théron, Karine Saporta, Catherine Diverrès, Wanda Golonka & Va Wölfl.

Tel. 00-33-67608360; fax 67608306.

MONTREUX

De dertigste editie van het Montreux Jazz Festival duurt tot 20 juli en biedt een mengeling van jazz, blues, pop en wereldmuziek. Het hoofdprogramma vindt plaats in het Auditorium Stravinski en de Miles Davis Hall, en opent op 5 juli met de saxofonisten Hans Dulfer en Dave Sanborn. Andere grote namen zijn Oscar Peterson, Quincy Jones, Cassandra Wilson, Phil Woods, Milton Nascimento, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Little Richard, Horace Silver, Elvis Costello, Van Morrison en Santana. De Franse chansonnier Charles Trenet wordt geëerd met een 'Tribute' onder leiding van George Duke. Tel. 00-41-21-6234567.

MONTREUX-VEVEY

Dit Zwitserse muziekfestival duurt van 28 augustus tot en met 24 september, en biedt vrijwel dagelijks een recital, een kamermuziekoptreden of een orkestconcert. Een revue van grote namen: Alessandra Marc, Staatskapelle Dresden, Giuseppe Sinopoli, Gustav Leonhardt, Frans Brüggen, Orchestre de la Suisse Romande, Barry Douglas, Zoltan Kocsis, Anner Bijlsma's ensemble Archibudelli. Tel. 00-41-21-9635450; fax 9632506.

MÜNCHEN

De Bayerische Staatsoper zet vanaf 1 juli weer een hele maand de deuren open. Openingsklapper is een nieuw werk van de Duitse componist Hans-Jürgen von Bose, Schlachthof 5. Een opera naar de roman Slaughterhouse 5 van Vonnegut, opgevoerd op 1, 4 en 8 juli. Hoog genoteerd op de Münchense Wünschliste staan Verdi's Simon Boccanegra en Aïda, Wagners Tannhäuser, Parsifal en Meistersinger, en Mozarts Don Giovanni en Idomeneo. Ook Faust en Xerxes (van Berlioz en Handel) zijn van de partij. Verder ballet, en liedrecitals door Hermann Prey, Peter Schreier en Thomas Hampson. Tel. 00-49-8921851; fax 2185304.

NANTES

Festival d'été de Nantes heeft als thema 'Les routes Indiennes'. Van 2 tot en met 6 juli zijn er concerten, films en lezingen over de verspreiding van de zigeuners vanuit Rajasthan (India). Les Princes du Rajasthan spelen volksmuziek, Kalarippiyat Cie Nrithyodaia brengt klassieke Indiase muziek en dans. Er treden zigeunergroepen op uit Spanje, Turkije, Madagascar en Hongarije. Op zaterdag is er een grote parade in de Rue de Nantes. Tel. 00-33-40481264.

NICKELSDORF

Op het jaarlijkse Konfrontationen, 19 tot en met 21 juli in Nickelsdorf, Oostenrijk, Amerikaanse en Europese jazz-improvisatie door Oliver Lake, de formatie Roof met Tom Cora, AMM en het Nederlandse Trio Clusone. Butch Morris dirigeert The Ploughing Season Orchestra. Tel. 00-43-2146-2359.

ORANGE

Jeffrey Tate dirigeert op 6 en 9 juli het Orchestre National in Mozart's Don Giovanni, met Ferruccio Furlanetto en Ruggero Raimondi in een regie van Yannis Kokkos. Spektakel in het Romeinse openluchttheater valt ook te verwachten bij Verdi's La forza del destino (eind juli) en Orff's Carmina Burana (in concertvorm op 16 juli). Verder kamermuziek op de Cour Saint-Louis. In Orange treden in de zomer ook veel chansonniers en andere Franse vedetten op. Tel. 00-33-90346300.

PESARO

Het Rossini-festival begint 10 augustus met een optreden van het Gustav Mahler Jugend Orchester onder leiding van Abbado. Het festival duurt twee weken en biedt drie geënsceneerde Rossini-opera's, Ricciardo e Zoraide, L'occasione fa il ladro en Matlide di Shabran. Verder kamermuziek, workshops en een pianorecital door Maurizio Pollini. Tel. 00-39-72133184; fax 30979.

READING

De moeder van alle wereldmuziekfestivals is Peter Gabriels Womad, op 19, 20 en 21 juli in Rivermead-Reading. Op het programma prijken supersterren als Ali Farka Touré (Mali), Papa Wemba (Zaïre), de Sabri Brothers (Pakistan) en de Master Musicians of Jajouka (Marokko). Daarnaast zijn er tientallen concerten, van oeroude traditie tot eigentijds experimenteel, gespeeld door bekend en onbekend talent uit alle windstreken. Tel. 00-44-1734591591.

Een ander groot festival in Engeland is Reading 96 (23 tot 25 augustus), met Ice T, Offspring, The Prodigy en Rage Against The Machine (23), Moloko, Dodgy, Julian Cope, Garbage en Black Grape (24) en Underworld, Ash, Sonic Youth en The Stone Roses (25 augustus).

ROSKILDE

Van 27 tot en met 30 juni wordt in het Deense Roskilde een immens festival gehouden. Een kleine greep uit het programma: The Sex Pistols(!), The Amps, Ash, Bjork, Frank Black, David Bowie, Edwyn Collins, Flaming Lips, Black Grape, Nick Cave, Dulfer, Eboman, Ken Ishii, LTJ Bukem, Red Hot Chili Peppers, Underworld en Neil Young & Crazy Horse.

SALZBURG

Groot effect sorteerden de Nederlandse Opera en het Concertgebouworkest afgelopen herfst in Amsterdam met Schönbergs opera Moses und Aron. Met hetzelfde werk maken ze op 26, 28 en 31 augustus hun opwachting in het Grosse Festspielhaus in Salzburg, opnieuw onder leiding van Pierre Boulez en regisseur Peter Stein. Het Concertgebouworkest geeft ook concerten onder leiding van Chailly, op 27 en 30 augustus. Gilbert Kaplan, de Amerikaanse dirigent wiens concertrepertoire zich beperkt tot één symfonie, de Tweede van Mahler, opent 's werelds meest prestigieuze festival op 20 juli met The Philharmonia Orchestra, koor en solisten. Naast het 'huisorkest', de Wiener Philharmoniker, zijn dit jaar The Cleveland Orchestra (met Dohnanyi), The New York Philharmonic (met Masur), het Gustav Mahler Jugend Orchester (Abbado) en The Chamber Orchestra of Europe van de partij. Nieuwe operaprodukties betreffen Webers Oberon (onder leiding van Sylvain Cambreling en Klaus Metzger), Strauss' Elektra (Maazel/Keita Asari) en Beethovens Fidelio (Solti/Wernicke). Reprises zijn er van Mozarts Nozze en Don Giovanni en Stravinsky's Rake's. Het toneelprogramma wordt gedomineerd door Peter Stein (Tsjechovs Kersentuin en een nieuwe regie van Raimunds Der Alpenkönig und der Menschenfeind). Gastgezelschap is The National Theatre London met Shakespeare's Richard II in een regie van Deborah Warner. Muziek van deze eeuw staat op het programma in 19 concerten van Klangforum Wien, het Arditti Quartett, het orkest van de ORF en anderen. Verder liederavonden, 'solistenconcerten' (Lupu, Argerich, Kissin, Pollini), Musica Sacra en Mozartmatinees. Op het Domplein wordt nog altijd Jedermann gespeeld, Hofmannsthals toneelstuk 'over de dood van de rijke man'. Tel. 00-43-662844501; fax 846682.

SAN SEBASTIAN

In de hoofdstad van Spaans Baskenland krijgt het filmfestival van San Sebastian (19 tot 28 september) steeds meer allure. Een specialiteit is het programma van films die het afgelopen jaar op andere festivals de kritiekprijs wonnen. Tel. 00-34-43481212.

SAVONLINNA

In de ruige burcht van het Finse Savonlinna dirigeert Okko Kamu de reprise van Sallinens nieuwe opera Het Paleis, met een libretto van Hans Magnus Enzensberger. Verder Wagners Tannhäuser (onder leiding van Leif Segerstam en Juha Hemanus), Der Fliegende Hollander (Vello Pähn/Ilkka Bäckman), Verdi's burcht-opera Macbeth, en een gastvoorstelling uit St-Petersburg: Tsjaikovski's Mazeppa onder leiding van Valeri Gergjev en Irina Molostova.

Van 6 juli tot en met 3 augustus. Tel. 00-358-57514700; fax 521866.

STRATFORD UPON AVON

In Stratford Upon Avon van 18 tot 21 juli Phoenix, met onder anderen David Bowie, The Prodgy en Leftfield, Neil Young, Alanis Morisette, Manic Street Preachers, Bjork, Goldie, Massive Attack, Skunk Anansie, The Sex Pistols, Echobelly, Coolio en Marion.

SPOLETO

Het operaprogramma van het zomerse festival van Spoleto vertoeft in kerstsferen met Amahl and the Night Visitors van de componist, regisseur en festivalleider Giancarlo Menotti. Andere opera's: Tsjaikovski's Onegin, Handels Semele, en een 'middeleeuws spektakel', Spiritus Mundi van Maurizio Squillante. Het Ballet van Nancy en Forever Tango vormen het hoofdstuk dans. De oude Menotti programmeert concerten onder het motto Ora Mistica. Verder toneel, film en een Off-programma. Tot en met 14 juli. Tel. 00-39-74340700; fax 221584.

THESSALONIKI

Naast een overzicht van recente Griekse speelfilms is er in Thessaloniki (begin november) een internationale competitie voor eerste en tweede films. Vorig jaar begon de Nederlandse verrassing ZUSJE hier zijn zegetocht langs de internationale festivals. Door zijn vriendelijke atmosfeer wordt Thessaloniki door insiders ook wel 'klein Rotterdam' genoemd. Interessant is ook het programma New Horizons, met een uitnemende selectie van recente kwaliteitsfilms. Tel. 00-30-13610418.

TORHOUT

Het grootse Belgische festival is Torhout/Werchter (5 en 6 juli in Torhout en 6 en 7 juli in Werchter), met onder meer Skunk Anansie, Mazzy Star, Dog Eat Dog, Foo Fighters, Chemical Brothers, Underworld, David Bowie, The Prodigy, Moloko, Pulp, Massive Attack, Red Hot Chili Peppers, Bjork en Neil Young.

TORRE DEL LAGO

Het Giacomo Puccini Festival in het Italiaanse Torre del Lago, ooit de woonplaats van de componist, biedt van 20 juli tot en met 20 augustus voorstellingen in het Carro di Tespi-theater van La bohème, Manon Lescaut en Turandot. Tel. 00-39-584359322.

TURNHOUT

Het Open Tropen Festival in Turnhout viert op 28 en 29 juli in het Raadsherenpark in Turnhout zijn tiende verjaardag met muziek uit Afrika en Zuid-Amerika. Vrijdagavond treden Hamid Baroudi uit Algerije en Los Niches uit Colombia op. Zaterdag Habib Koité & Bamada (Mali), salsa-orkest Venezuela Sonora (Venezuela) en dansorkest King Kester Emeneya et Victoria Eleison (Zaïre). Tel. 00-32-14420961.

VENETIE

Het oudste filmfestival ter wereld staat dit jaar (28 augustus tot en met 7 september) voor het laatst onder leiding van de aimabele en gedreven Gillo Pontecorvo. Een doorgaans uitstekend hoofdprogramma wordt aangevuld met een overzicht van de jongste Italiaanse film, retrospectieven, experimentele films en een symposium over problemen van de hedendaagse cinema. Hoewel Pontecorvo artistieke films mengt met Hollywoodsuccessen ontbreekt de commerciële druk die Cannes tot zo'n gekkenhuis maakt. Tel. 00-39-415218860.

VERONA

De illustere Arena opent op 5 juli de poorten voor zangers, orkestleden en 20 duizend toeschouwers die, geschaard rond de picnicmand, in de openlucht willen genieten van Bizet's Carmen onder leiding van Daniel Oren. Franco Zeffirelli kreeg voor zijn enscenering vorig jaar de regie-prijs. Tot de solisten horen Kallen Esperian en de Amerikaanse tenor Neil Shicoff. Dirigent Maurizio Arena (what's in a name) leidt Verdi's Nabucco (met Renato Bruson, Leo Nucci en Elena Zaremba). Nina Rautio en Carlo Colombara zingen de hoofdrollen in Verdi's Aida (onder leiding van Oren). Verder Rossini's Barbiere en een ballet van Luc Bouy, Antonio e Cleopatra op muziek van Prokofjev. Tel. 00-39-45590109; fax 8013287.

VLAANDEREN

Het Festival van Vlaanderen duurt van april tot in oktober, een seizoen op zichzelf. Veel buitenlandse orkesten en veel oude muziek. Die is vooral in Brugge in juli en augustus aan bod. Tel. 00-32-26401525; fax 6497597.

Meer over