'Buitenlandse coach Brazilië na opstappen van Scolari'

Bondscoach Luiz Felipe Scolari is vandaag opgestapt bij het Braziliaans voetbalelftal. De trainer heeft zijn conclusies getrokken na het teleurstellend verlopen WK in eigen land en diende zijn ontslag in bij de Braziliaanse voetbalbond CBF, die het verzoek tot ontslag inwilligde.

Brazilië werd in de halve finales uitgeschakeld door Duitsland, dat het gastland met liefst 7-1 versloeg. Daarna volgde de 3-0-nederlaag tegen Oranje in de strijd om brons. Bij het WK in eigen land gold Brazilië vooraf als torenhoge favoriet voor de wereldtitel. Die rol kon de ploeg echter nauwelijks waarmaken. De 'Goddelijke Kanaries' speelden eigenlijk alleen tegen Mexico goed, maar juist die wedstrijd werd er niet gescoord: 0-0. De roep om zijn vertrek werd dan ook gedurende het toernooi luider.

Naast Scolari stapte ook de rest van de technische staf van de 'Seleçao' op. De Braziliaanse televisiezender Globo meldde zondag (plaatselijke tijd) al dat de 65-jarige oefenmeester zijn ontslag had ingediend, maar dat werd vandaag pas bevestigd door de CBF. De bond heeft voor donderdag een persconferentie aangekondigd, waar tekst en uitleg over het vertrek van Scolari zal worden gegeven.

'Big Phil' was bezig aan zijn tweede termijn als bondscoach van Brazilië. Eerder had hij zijn vaderland tijdens het WK van 2002 onder zijn hoede. Bij dat toernooi, in Japan en Zuid-Korea, werd de wereldtitel wel gegrepen. Toen werd in de finale Duitsland met 2-0 verslagen. Zo behaalde Scolari tegen de Duitsers zowel zijn grootste succes als zijn grootste nederlaag.

Eind 2012 werd Scolari opnieuw de trainer van het Braziliaans elftal. Met een sterk verjongd team won hij in 2013 de Confederations Cup. In de finale werd wereldkampioen Spanje op imponerende wijze met 3-0 verslagen. Dat was de aanzet voor de favorietenrol die Brazilië voor het afgelopen WK kreeg. Die druk bleek het gastland uiteindelijk niet aan te kunnen, waardoor de positie van Scolari onhoudbaar werd.

Wie de opvolger van Scolari wordt is nog nog niet bekend. Braziliaanse media meldden dat de bond mogelijk een buitenlandse trainer wil aantrekken. Dat is nog nooit eerder voorgekomen. Het eerste grote toernooi waar Brazilië aan meedoet is de Copa América, die volgend jaar in Chili wordt gehouden.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over