Buitenlandministers 'geen stap vooruit' na overleg over conflict in Oost-Oekraïne

Een poging van de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk om het vredesoverleg over het conflict in het oosten van Oekraïne nieuw leven in te blazen is dinsdag op een mislukking uitgelopen. 'We zijn geen stap vooruitgekomen', constateerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov na afloop van het overleg in Minsk.

Bert Lanting
De Franse minister van Buitenlandse zaken Jean-Marc Ayrault, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin voorafgaand aan het overleg. Beeld anp
De Franse minister van Buitenlandse zaken Jean-Marc Ayrault, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin voorafgaand aan het overleg.Beeld anp

Ook zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier was teleurgesteld over het resultaat. 'Alleen lippendienst bewijzen is niet genoeg om dit conflict op te lossen', zei hij. Volgens hem heeft zowel Rusland als Oekraïne zijn positie verhard. Vorige maand kwamen de vier partijen overeen een plan op te stellen hoe ze in stappen een einde kunnen maken aan de strijd tussen pro-Russische separatisten en Kiev, die al aan bijna tienduizend mensen het leven heeft gekost.

Formeel geldt er sinds vorig jaar een bestand, maar tot nog toe is er niets gekomen van de uitvoering van de afspraken die destijds in het Minsk-II akkoord zijn gemaakt. Kiev en het Westen beschuldigen Rusland ervan dat het actief steun verleent aan de separatisten, die een deel van oost-Oekraïne onder hun controle hebben gekregen.

De besprekingen zitten aan de ene kant vast op de weigering van Oekraïne mee te werken aan regionale verkiezingen in de door de rebellen bezette gebieden, zolang ook Oekraïners die uit het gebied zijn verjaagd niet mogen meestemmen. Daarnaast eist Kiev dat het de controle terugkrijgt over de hele grens met Rusland, iets waar de separatisten niets van willen weten omdat ze dan geen wapens en troepen meer kunnen aanvoeren uit Rusland. Volgens Kiev zijn er nog steeds Russische troepen in de rebellengebieden, maar Moskou ontkent dat.

Rusland verzet zich ook tegen een voorstel van Oekraïne een gewapende politiemacht van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) tot de rebellengebieden toe te laten. Momenteel zijn er wel waarnemers van de OVSE in het gebied, maar die worden regelmatig tegengewerkt.

Enige lichtpuntje was volgens Steinmeier dat het Internationale Rode Kruis mogelijk nog voor het eind van dit jaar de weg zal effenen voor een grote gevangenenruil. Maar verder is de situatie volgens hem alleen maar verslechterd. 'We zien de afgelopen weken een toenemend aantal schendingen van het bestand.'

Mogelijk stellen Moskou en de pro-Russische separatisten zich harder op, omdat ze hopen dat het klimaat gunstiger voor hen zal worden als Donald Trump aantreedt als president van de Verenigde Staten. Trump heeft zich verscheidene malen uitgesproken voor het verbeteren van de relaties met Rusland. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault hopen de Russen ook op meer verdeeldheid onder de Europese landen, zodat die misschien een einde zullen maken aan de sancties tegen Rusland. 'Daarom moeten we consistent zijn. We zien nu al aan het politieke debat in Frankrijk dat sommigen Rusland cadeautjes willen geven', zei hij. Daarmee doelde hij kennelijk op Francois Fillon, die afgelopen weekeinde door de conservatieve partij De Republikeinen als presidentskandidaat naar voren werd geschoven. Fillon is voorstander van het opheffen van de sancties.

Meer over