Buitenlanders doelwit in Uganda

De rebellen van het Ugandese Verzetsleger van de Heer (LRA) kiezen sinds enkele weken buitenlanders als doelwit. Dinsdag schoten ze in het noorden van Uganda een Brit dood, die gestrande toeristen hielp....

De LRA-rebellen terroriseren al negentien jaar het noorden van Uganda. Vanuit het onherbergzame zuiden van Sudan stropen ze het gebied af, vermoorden ze burgers en ontvoeren kinderen. Meer dan anderhalf miljoen Ugandezen woont in opvangkampen.

Op 14 oktober vaardigde het Internationaal Strafhof in Den Haag een arrestatiebevel uit tegen de vijf leiders van het LRA, van wie de zelfbenoemde messias Joseph Kony de voornaamste is. Sindsdien vallen de rebellen ook hulpverleners aan.

Eind vorige maand werden twee Ugandese hulpverleners vermoord. Een week later werden een Sudanees en een Irakees gedood die in Zuid-Sudan mijnen aan het ruimen waren in opdracht van de Zwitserse organisatie Fondation Suisse de Deminage (FSD). De organisatie heeft sindsdien haar werkzaamheden in Zuid-Sudan gestaakt.

De Brit Keith Steve Willis, die dinsdag werd gedood in Murchison Falls Park, het grootste wildpark van Uganda, schoot dinsdag deelnemers te hulp van een rafting-expeditie die op de Nijl in de problemen was geraakt.

Willis reed gestrande en licht gewonde expeditieleden naar een ziekenhuis toen zij werden beschoten door twee LRA-rebellen. Willis was op slag dood. De auto werd geplunderd, de vier toeristen, drie Britten en een Nieuw-Zeelander, werden ontvoerd. De gijzelaars werden bevrijd door het Ugandese leger en naar een ziekenhuis in Gulu gebracht.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf gisteren een negatief reisadvies af voor een bezoek aan het natuurpark.

Meer over