NieuwsFrankrijk

Buitenlanders die tijdens pandemie belangrijk werk deden krijgen versneld Frans paspoort

De Franse regering gaat ruim zevenhonderd buitenlanders die tijdens de pandemie belangrijk werk hebben verricht versneld de Franse nationaliteit geven. Verpleegkundigen, schoonmakers, caissières en kinderverzorgers die actief zijn ‘in de frontlinie’ in de strijd tegen de coronacrisis komen als dank voor hun diensten in aanmerking voor naturalisatie.

null Beeld AFP
Beeld AFP

In september riep minister van Burgerschap Marlène Schiappa alle prefecten, regionale bestuurders die over de afgifte van paspoorten gaan, op de naturalisatieprocedure te ‘versnellen en vereenvoudigen’ voor werknemers van buitenlandse komaf die ‘actief hebben bijgedragen’ aan de bestrijding van de coronacrisis. De prefecten kregen van de minister de bevoegdheid de minimale verblijfsduur om aanspraak te maken op een Frans paspoort voor deze zogenoemde eerstelijnswerkers te verkorten van vijf naar twee jaar.

2890 mensen deden een aanvraag voor de versnelde naturalisatieprocedure. 767 van hen kregen groen licht. Zij hebben ‘hun toewijding aan de natie getoond’, aldus Schiappa. ‘Het is nu aan de Republiek om een stap in hun richting te zetten.’ Voor de meeste mensen van wie het verzoek tot naturalisatie is gehonoreerd, loopt de procedure nog. 74 eerstelijnswerkers hebben inmiddels al een Frans paspoort gekregen.

Sans-papiers

Aanvankelijk wilde Schiappa dat ook ongedocumenteerden voor de procedure in aanmerking zouden komen. Veel ‘sans-papiers’, zoals mensen zonder geldige verblijfspapieren in Frankrijk worden genoemd, werken als bezorger, schoonmaker, vuilnisman of thuiszorgmedewerker. Schiappa wilde duizenden van deze werknemers belonen met een Frans paspoort, maar werd overruled door minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin, die afdwong dat alleen mensen met een geldige verblijfsstatus in aanmerking komen voor naturalisatie.

Het komt in Frankrijk vaker voor dat ingezetenen van buitenlandse komaf die zich heldhaftig of bewonderenswaardig hebben gedragen worden beloond met het staatsburgerschap. Lassana Bathily, de Malinese medewerker van de Joodse supermarkt Hyper Cacher die in 2015 een aantal klanten hielp te ontkomen aan een terroristische gijzelnemer, kreeg een Frans paspoort als beloning voor zijn moed. In 2018 werd Bathily’s landgenoot Mamoudou Gassama genaturaliseerd nadat hij een peuter had gered die van een balkon dreigde te vallen.

Meer over