Openbaar Ministerie

Buitengewoon verlof voor hoofdofficier van justitie Rotterdam om liefdesaffaire bij OM

Hoofdofficier van justitie in Rotterdam Marc van Nimwegen gaat met buitengewoon verlof. Aanleiding is de onthulling in NRC Handelsblad dat hij een intieme relatie heeft met zijn collega, hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket, Marianne Bloos. Het OM vindt affectieve relaties tussen medewerkers ongewenst, zo verklaarde het College van procureurs generaal donderdag.

Marc van Nimwegen. Beeld ANP
Marc van Nimwegen.Beeld ANP

Het college was in spoedberaad bijeengekomen om te praten over de ophef die was ontstaan over de liefdesaffaire. Anonieme bronnen binnen het OM beweerden tegenover de NRC dat Marc van Nimwegen zijn relatie met Marianne Broos lange tijd zou hebben verzwegen en dat dit tot een vertrouwensbreuk en verziekte werkrelaties heeft geleid. ‘Het is ontoelaatbaar dat een magistraat liegt,' zei een anonymus.

Dat de twee geliefden deelnemen aan het maandelijkse topoverleg van de ‘groepsraad’, waarin een select gezelschap van openbaar aanklagers het beleid van het OM uitstippelt, vinden collega’s ongewenst. Sommigen durven niet meer vrijuit te spreken of kritiek op een van de twee partners te leveren.

Hand in hand

Volgens de gedragscode horen collega’s die een relatie krijgen dit te melden aan hun baas. Marc van Nimwegen stelt dat in het voorjaar van 2016 gedaan te hebben bij de hoogste baas van het OM, Herman Bolhaar. Maar anonieme collega’s beweren dat hij al veel eerder een relatie had met Marianne Broos. Er zouden getuigen zijn die hebben gezien dat de twee zich in 2014 geregeld door hun chauffeurs naar hetzelfde Van der Valk hotel lieten brengen. Anderen zouden hen hand in hand op het strand hebben zien lopen. De anonieme klokkenluiders vinden dat bezwaarlijk omdat Marc van Nimwegen in dat jaar als procureur generaal verantwoordelijk was voor de benoeming van Marianne Broos tot hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket. Zij spreken van nepotisme.

Een klokkenluider informeerde NRC Handelsblad daar al in 2014 over. Enkele dagen nadat de krant deze informatie checkte bij het OM, kreeg Marc van Nimwegen een andere functie, als hoofdofficier van justitie in Rotterdam. De collega die plaats voor hem moest maken zou woest zijn geweest over deze plotselinge carrousel. De overstap zou onder druk van het ministerie van Justitie tot stand zijn gekomen.

Het College van procureurs-generaal stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de feitelijke gang van zaken rond deze functiewisseling van Van Nimwegen in 2014 en wat daar aan vooraf ging. Ook heeft het aangekondigd de bestaande Gedragscode Integriteit Rijk te zullen aanscherpen. Als twee parketbestuurders een liefdesrelatie hebben, mogen zij niet gelijktijdig hun functie uitoefenen.

Meer over