Buhrmann valt op in AEX van dalers

Buhrmann was dinsdag het best presterende fonds onder de 25 leden van de Amsterdamse AEX-index. De handelaar in kantoorartikelen lag onveranderd op 12,60 euro....

Normaal gesproken werken de verschillende sectoren die in de Amsterdamse index zijn opgenomen min of meer als communicerende vaten. Als de technologie-aandelen een slappe dag hebben, 'draaien' beleggers hun portefeuille. Ze kopen aandelen in andere sectoren, bijvoorbeeld de 'veilige' voedingfondsen. Maar dinsdag gingen alle bedrijven in de min, gevoed door het negatieve sentiment dat vanuit de Verenigde Staten over was komen waaien.

Want hoewel er maandag mooie cijfers over de Amerikaanse economie waren gepubliceerd, leverden de belangrijke indices op Wall Street fors in. Doorgaans betekent dat dat de beurs van Amsterdam de dag erop ook terug moet.

En dat was precies wat dinsdag gebeurde. De AEX-index daalde meer dan 3 procent, een buitengewoon groot verlies. De midkapindex voor middelgrote fondsen verloor 1,7 procent. Een enkele midkapper hield het hoofd nog net boven water.

De Amsterdamse AEX-index deed het, samen met de Franse CAC40 het slechtst van de Europese beurzen. Vooral de financiële fondsen, die in de AEX een groot gewicht hebben, hingen als een molensteen aan de nek. ING was met een verlies van 3,8 procent de op twee na grootste daler. Verzekeraar Aegon deed het iets beter met een verlies van 3,7 procent. Die twee fondsen alleen al vormen samen bijna 20 procent van de index.

Niet veel beter verging het de technologiebedrijven. Getronics klonk bijna 5 procent in. Een aandeel van de automatiseerder doet nu 2,26 euro. Maar belangrijker voor de markt was het verlies van Philips, met een daling van 3,6 procent, en Ahold, dat 3,7 procent verloor.

Zowel Philips als Ahold heeft te maken met de almaar zwakker wordende dollar. Daarin staan de twee overigens niet alleen: bijna alle Amsterdamse hoofdfondsen halen een groot deel van hun omzet in de Verenigde Staten. Een zwakkere dollar betekent minder inkomsten in euro's, en dat merken de bedrijven in hun beurskoersen.

Meer over