Budget uitkoop Noordzeevissers te klein

De 38 miljoen euro die beschikbaar is om deze maand 15 tot 20 procent van de Noordzeevissers uit te kopen is te klein....

ANP

Vanaf maandag 12 september kunnen Noordzeevissers zich bij het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit (LNV) inschrijven voor uitkopen. Daarbij geldt het motto wie het eerst komt, die het eerst maalt. De vissers die zich willen laten uitkopen zorgen er daarom allemaal voor dat hun aanvraag op 12 september bij het ministerie ligt. Als er te veel vissers inschrijven, dan loot een notaris wie wordt uitgekocht.

Voorzitter B. Daalder van de Federatie van Visserijverenigingen vindt dat het ministerie het budget van 38 miljoen euro moet vergroten ‘want het gaat slecht met de vissers’. Het budget is volgens Daalder genoeg om ongeveer dertig bedrijven uit te kopen. ‘Wij denken dat er veertig tot zestig belangstellenden zijn’, zei G. de Peuter, waarnemend directeur Visserij van LNV. ‘Maar met 38 miljoen euro kunnen we voldoende saneren om de sector gezond te maken’, aldus De Peuter. Een groter budget zit er voorlopig dan ook niet in.

Volgens D. Berends van de Nederlandse Visbond hangt het van de grootte van een schip af of het bestaande budget toereikend is. ‘Je kan meer kleine schepen dan grote schepen uitkopen. Waarschijnlijk zijn er veel grote bedrijven die zich aanmelden, want de grote kotters verbruiken veel diesel’, aldus Berends.

De belangstelling onder de vissers om zich te laten uitkopen is opmerkelijk. De visbedrijven zijn meestal generatie na generatie door een familie opgebouwd. De nood is echter zo hoog dat veel vissers geen andere uitweg meer zien om zich te laten uitkopen. ‘Een grootvader zou zich omdraaien in zijn graf, als hij zou weten dat zijn kleinzoon het bedrijf laat uitkopen’, zo zei een visserman.

Meer over