Buchanan lonkt naar Reform Party

Veel Amerikanen hebben nog nooit van de Reform Party gehoord, maar de Republikeinen en de Democraten volgen het onvoorspelbare clubje met argusogen....

De mogelijke overstap van de voormalige tv-presentator, die jarenlang het rechtse geluid vertolkte in het programma Crossfire van CNN, heeft ook in de Reform Party veel onrust veroorzaakt. Sommige kopstukken van de partij, zoals de ex-worstelaar en gouverneur Jesse Ventura, vragen zich af wat deze ultra-rechtse kandidaat in de Reform Party moet.

Officieel heeft Buchanan, die nog voor president Nixon en in de staf van Ronald Reagan heeft gewerkt, nog geen beslissing genomen. Maar hij maakt er geen geheim van dat hij genoeg heeft van de Republikeinse Partij en erover denkt zich kandidaat te stellen voor het Witte Huis namens de Reform Party, die ooit is opgericht door de miljardair Ross Perot.

Buchanan klaagt dat de Republikeinen de conservatieve idealen overboord hebben gezet en een gematigde koers zijn gaan varen. Buchanan was een van de figuren die de Republikeinen begin jaren negentig de kant van religieus rechts op stuurden.

Zijn Republikeinse partijgenoten verdenken hem ervan dat zijn motief wat prozaïscher is: geld. Bij de Reform Party staat een flinke pot geld klaar: de presidentskandidaat van die partij kan op 12,6 miljoen dollar campagnegeld uit de staatskas rekenen. Dat is veel meer dan Buchanan ooit op eigen houtje bijeen zal kunnen brengen.

Buchanan kan het volgens hen ook niet verkroppen dat hij het zo slecht heeft gedaan bij de Republikeinse proefstemming in Iowa, vorige maand. Hij eindigde toen als vijfde, ver achter de nummer een: George Bush.

Buchanan denkt goede kansen te hebben om de nominatie voor de Reform Party te krijgen. Hij heeft de steun van een aantal kopstukken uit het kamp van Perot, die hopen dat hij de partij nieuw leven in kan blazen.

Ook de nieuwe partijvoorzitter Jack Gargan was verrassend positief over Buchanan. Volgens Gargan past Buchanans pleidooi om de belangen van Amerika voorop te stellen ('America First') heel goed bij de doelen van de Reform Party: een evenwichtige begroting, banen behouden voor de Amerikanen en het aan banden leggen van de immigratie.

De nieuwe ster van de Reform Party, Jesse Ventura, moet echter niets van Buchanan hebben. 'Dit is het ergste van het ergste in de politiek. Buchanan ruikt geld en nu probeert hij het te krijgen. Maar hij brengt allerlei ideeën met zich mee waar de Reform Party nooit voor heeft gestaan', zei Ventura's woordvoerder. Ventura is wat maatschappelijke vraagstukken als abortus, drugs en rechten voor de homo's betreft, vrijwel de tegenpool van Buchanan.

Volgens sommige waarnemers steunen de Perot-aanhangers Buchanan om Ventura dwars te zitten. Die is de laatste tijd druk bezig geweest hen eruit te werken. Volgens Ventura heeft Perot, die al twee keer een mislukte gooi naar het presidentschap heeft gedaan, zijn tijd gehad en moet er een nieuwe sterke man komen.

Ventura probeert nu de Newyorkse projectontwikkelaar Donald Trump naar voren te schuiven als kandidaat. Kwade tongen beweren dat Trump een soort tussenpaus moet worden, die de stoel voor Ventura warm houdt, zodat deze in 2004 een gooi naar het Witte Huis kan doen.

Het is onzeker of Trump belangstelling heeft. Bovendien is het nog de vraag hoeveel invloed Ventura in de Reform Party heeft.

Naast Buchanan zijn er nog meer mensen die het oog op de Reform Party hebben laten vallen. Volgens Newsweek zouden ook de linkse acteur Warren Beatty en zelfs medewerkers van Elizabeth Dole aan de trog van de Reform Party hebben gesnuffeld.

De Republikeinen doen nog verwoede pogingen om Buchanan van de overstap af te houden. Zij zijn bang dat hij als kandidaat voor de Reform Party rechtse kiezers zal wegtrekken bij George Bush, de gedoodverfde Republikeinse kandidaat. 'Natuurlijk zal het hem schade doen', erkende een kopstuk uit de Republikeinse Partij. Hij wees erop dat de oude Bush in 1992 ook veel last had van Perot. 'We hebben er de verkiezingen door verloren'.

Ook de Democraten maken zich zorgen. Zij zijn bang dat Buchanan om de achterban van de Reform Party te paaien meer de nadruk gaat leggen op zijn 'America First'-programma en omstreden kwesties als abortus zal laten rusten. Dat zou Al Gore of Bill Bradley wel eens stemmen kunnen gaan kosten onder de Amerikaanse werknemers die zich zorgen maken dat zij hun banen kwijtraken door de concurrentie op de wereldmarkt.

Meer over