Opinie

Brussen vs Von der Dunk: 'Als de overheidsbescherming faalt, is eigenrichting het gevolg'

Burgers die inbrekers te lijf gaan willen zichzelf beschermen, stelt Bert Brussen. Bescherming van lijf en goed is in de allereerste plaats een taak van de overheid, vindt Thomas von der Dunk.

Bert Brussen / Thomas von der Dunk
Illustratie © COLOURBOX Beeld
Illustratie © COLOURBOX

Bert Brussen:

Vreemde reactie van de PvdA en de SP toen bleek dat een inbreker door een pandeigenaar zo was toegetakeld dat hij in coma raakte. Was allemaal de schuld van minister Opstelten en premier Rutte. Die vinden namelijk terecht dat de burger zich moet kunnen verdedigen tegen insluipers en ander crimineel geteisem, en daardoor 'is een klimaat geschapen waarin dit heeft kunnen gebeuren'.

Maar natuurlijk. Niet de dader is schuldig maar degene die 'een klimaat' heeft veroorzaakt. Daar zal Thomas het volledig mee eens zijn, die vindt namelijk ook dat Wilders en islamofobe scribenten schuldig zijn aan de slachtpartij van Anders Breivik.

Ik zal me vast even indekken door te verklaren dat ik ook er ook niet achter sta dat deze inbreker in coma ligt en waarschijnlijk zal overlijden (je in krantencolumns indekken is altijd handig, voor je het weet komt de perspolitie van Dion Graus je halen).

En ja, met vijf man en een honkbalknuppel los gaan op een inbreker, als hij al wilde inbreken, is buitensporig zinloos geweld.
Maar toch werkelijk niet de schuld van minister Opstelten of het rechtse kabinet. De mishandelaar in kwestie was al vijftien keer eerder slachtoffer geworden van een inbraak. Al die tijd konden politie en justitie niet voorkomen dat hij steeds slachtoffer werd.

Uiteindelijk wilde hij zichzelf verdedigen. Geef hem eens ongelijk.
Al had de politie iets kunnen doen, dan nog: de kans dat een inbreker wordt veroordeeld, is een schamele drie procent. Als de inbreker al wordt opgepakt, want we hebben 3.000 agenten te weinig. Die vijfhonderd bioindustrieliefhebbende caviapolitieagenten laat ik wijselijk buiten beschouwing.

De burger die een inbreker te lijf gaat, wil zichzelf beschermen. Een burger die al vijftien keer eerder slachtoffer is geworden, voelt zich niet beschermd door de overheid. Eigenrichting is dan het, in dit geval fatale, gevolg.

Als iemand dan toch de Zwarte Piet (sorry, niet kwetsend bedoeld) toegespeeld moet krijgen, laat het dan degene zijn die het klimaat veroorzaakte waarin inbrekers ongehinderd en schijnbaar ongestraft hun gang kunnen gaan.

Thomas von der Dunk:

Bescherming van lijf en goed is inderdaad allereerst een taak van de overheid, die hier duidelijk steken heeft laten vallen. Als gevolg van jarenlange neoliberale bezuinigings- en privatiseringsdrift staat het geweldsmonopolie van de staat onder druk, omdat ook de criminaliteitsbestrijding toenemend aan oncontroleerbare particuliere veiligheidsdiensten is uitbesteed. Daar ligt politiek de Zwarte Piet, want wie dat niet kan betalen, heeft helemaal pech. Dat wekt eigenrichting in de hand.

Al bij de eigen prioriteitstelling van de politie vallen soms kanttekeningen te plaatsen, maar dat zal door rare kabinetshobby's nog erger worden, omdat Dion Graus zo nodig ter compensatie van zijn gebrek aan vrouwvriendelijkheid zijn diervriendelijkheid moet etaleren. Hoewel ook juffrouw Laps een zoogdier was, zoals reeds Stoffel in Multatuli's Woutertje Pieterse constateerde, schijnt de nieuwe caviabrigade namelijk niet voor ingrijpen in thuissituaties als de zijne te zijn bedoeld.

Daarbij komt de permanente Haagse reorganisatiedrift en de drang van juist deze ministersploeg om overal de eigen geurvlag te planten teneinde maar 'daadkrachtig' te ogen en straks gezien en niet onopgemerkt te zijn gebleven want, om op Goethes Faust te variëren: eben wo Gedanken fehlen, stellt eine Reorganisation zur rechten Zeit sich ein. Om Opsteltens nieuwe speeltje, de nationale politie, te realiseren zullen de komende jaren tientallen commissarissen dus nog meer intern moeten vergaderen en nog minder met boeven vangen bezig zijn.

Noodweer en verhindering van diefstal waren overigens ook al voor het aantreden van minister Bromsnor aan burgers toegestaan. PvdA en SP hebben daarbij in die zin gelijk dat bewindslieden beter op hun woorden moeten letten, omdat popie-jopie-taalgebruik teneinde de bange kiezer te behagen in dit soort kwesties al snel tot daadkrachtige misverstanden leidt en illusies inzake de taaiheid van de materie creëert.

Nul criminaliteit: dat presteert slechts Noord-Korea. Alleen zitten daar weer een paar andere nadelen aan vast. In dat soort feilloze landen hebben ze ook, zoals Nederland sinds 2010, steevast een ministerie van Veiligheid. In feilbare demo-cratieën die geen gouden bergen beloven, hebben ze daarentegen, zoals Nederland tot 2010, gewoon een ministerie van Justitie.

Bert Brussen is columnist. Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en columnist van vk.nl.

Meer over