Brusselmans verzoent zich met vriendin

Laat op de avond, na een korte wandeling: A love story of the nineties - The Crossing Border Tapes. Nederland 3, 23.09 uur....

GERT VAN VEEN

Het is een van de meest bijzondere evenementen van het concertseizoen: Crossing Border, het festival voor gesproken woord, dat vorig jaar september voor de derde maal in Den Haag werd gehouden. De VPRO maakte een tv-film over deze ontmoeting van schrijvers, popdichters en muzikanten, die vanavond wordt uitgezonden.

Filmmaker Ian Kerkhof heeft er geen recht-toe-recht-aan-festivalverslag van gemaakt, maar een persoonlijk portret met vooral beelden van achter het podium en in de coulissen. Pere Ubu-zanger David Thomas steelt de show met een intieme a capella gezongen gospel voor de camera, waarin hij alles weet samen te vatten wat zijn podiumvoordracht zo grappig en gelijktijdig zo indringend maakt.

De rode draad van A love story of the nineties is het verhaal van de Belgische schrijver Herman Brusselmans, die de kijker deelgenoot maakt van datgene wat dit Crossing Border-festival voor hem zo bijzonder maakt: de verzoening met zijn vriendin.

Brusselmans laat zich niet van zijn stuk brengen door de irritante cameravoering op het moment dat hij zijn verhaal doet - een draaiende beweging met close-ups van ogen en mond - maar vertelt rustig verder. De Puertoricaanse schrijver Abraham Rodriguez, wiens gepeperde voordracht uit zijn bundel Spidertown een van de hoogtepunten was van het festival, laat zich evenmin van zijn stuk brengen en draait zelf mee, zodat hij zijn verhaal recht in de camera kan doen: 'Het mooie van Crossing Border is dat je mensen uit diverse culturen ziet, dat je die prachtige verschillen kunt zien en met elkaar kunt delen.'

Verder zijn er korte fragmenten van de feministische schrijfster Tricia Warden, Karin Spaink (te zien als opgewonden groupie in de kleedkamer van Blixa Bargeld), Hubert Selby en Peter Hamill, die als het proto-type van de stijve Engelsman voordraagt uit eigen werk.

Ook de hoogte- en dieptepunten van het festival komen in beeld: het oorverdovende duet van stem en echo van Blixa Bargeld (Einsturzende Neubauten), de afgang van Mark E. Smith van The Fall, die totaal onvoorbereid, gewapend met tekstvelletjes en walkman een anti-performance geeft, en de hilarische voordracht van Henry Rollins.

In de passage uit Rollins' anderhalf uur durende performance die hier te zien is, vertelt de rockzanger over het moment van zijn eerste ontmoeting met een van zijn grote helden: Public Enemy-zanger Chuck D.

Ook hier is het fragment te kort om ook werkelijk de sfeer te proeven van Crossing Border, al is zo'n kijkje achter de schermen misschien nog wel zo leuk.

Gert van Veen

Meer over