NieuwsEconomisch herstelplan

Brussel wil financiële steun voor WW-regelingen

De Europese Commissie wil 80 tot 100 miljard euro lenen aan landen om werkloosheidsuitkeringen te financieren. De maatregel is onderdeel van een omvangrijk economisch herstelplan nu naast de staatsschuld ook de werkloosheid in de EU razendsnel stijgt door de coronapandemie.

De horeca is gesloten op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht door de maatregelen tegen het coronavirus.  Beeld BSR Agency
De horeca is gesloten op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht door de maatregelen tegen het coronavirus.Beeld BSR Agency

De Commissie bespreekt het plan voor een Europese verzekering van werkloosheidsregelingen woensdag, donderdag wordt het gepresenteerd. De hoofdlijnen lekten dinsdagavond uit via de Financial Times, betrokken Commissieambtenaren bevestigden de berichtgeving.

De Commissie wil met ongebruikt geld uit het EU-budget als garantie zelf geld op de kapitaalmarkt lenen. Mogelijk wordt ook de lidstaten om een garantie gevraagd. Op deze manier denkt de Commissie circa 80 tot 100 miljard euro uit de markt te kunnen halen, wat ze dan tegen geringe rente kan uitlenen aan EU-landen die hun werkloosheidskosten sterk zien stijgen. Zonder WW-uitkering en betaalde werktijdverkorting wordt de recessie nog ingrijpender omdat burgers dan terugvallen op een sociaal minimum, als dat er al is.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde het plan vorige zomer aan, maar het is nu extra actueel vanwege de coronacrisis. De Commissie en economische planbureaus voorspellen een enorme toename van de werkloosheid in vrijwel alle EU-landen nu door de lockdown de economie voor een groot deel is stilgevallen. Dat de Commissie het EU-budget inzet om geld te lenen dat dan wordt door doorgeleend aan lidstaten is niet nieuw. Op deze manier werden tijdens de eurocrisis Portugal, Ierland en Griekenland geholpen voordat het Europees noodfonds (ESM) was opgericht.

De Commissie hoop dat deze Europese werkloosheidsherverzekering in goede aarde valt bij Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland. Deze landen verzetten zich tegen gezamenlijk uitgegeven schuldpapier (coronabonds of eurobonds) om de kosten van de crisis te dekken. Lenen op basis van het EU-budget voor werkloosheidsregelingen is een zeer milde vorm van eurobonds.

Von der Leyen en EU-president Charles Michel zeiden dinsdag dat ‘alle registers moeten worden opengetrokken’ om de economie straks weer aan de praat te krijgen. ‘Het is tijd voor onconventionele ideeën’, aldus de twee na overleg met ECB-voorzitter Christine Lagarde en Eurogroepvoorzitter Mário Centeno.

Meer over