Brussel verbiedt staatssteun aan Deutsche Post

Deutsche Post moet van de Europese Commissie 527 miljoen euro aan staatssteun terugbetalen aan de regering in Berlijn. Volgens de Commissie is het geld tegen de regels in gebruikt voor een agressieve prijspolitiek tegen particuliere pakjesbezorgers....

Staatssteun voor diensten van algemeen belang, mag niet gebruikt worden voor activiteiten die openstaan voor concurrentie. Deutsche Post zou inkomsten uit brievenpost, waarover zij alleenrecht heeft, hebben aangewend.

Volgens het bedrijf en de Duitse regering, die meerderheidsaandeelhouder is, kloppen de beschuldigingen van Brussel niet. De Duitse regering moet binnen twee maanden de Commissie laten weten hoe zij terugbetaling regelt. Portokosten zouden verlaagd kunnen worden, maar onduidelijk is of dat Brussel dat goedkeurt.

Duitse bedrijven hebben een reputatie opgebouwd als het gaat om forse terugbetalingen op last van de EU. De Westdeutsche Landesbank moest in 1999 (omgerekend) 808 miljoen euro aan ontvangen subsidiegelden terugstorten in de staatskas.

Meer over