'Brussel' rekent op ongestoorde vakantie

'Een turbulente zomer' is de voorspelling voor Griekenland, Portugal, Spanje en Italië. De tol van hoge rentes en politieke problemen. Toch zijn ambtenaren in Brussel 'relaxt'.

Griekenland staakt en beleeft vandaag opnieuw een buigen-of-barsten-stemming in zijn parlement. De Spaanse premier Rajoy raakt steeds verder verstrikt in een smeergeldschandaal, zijn Portugese collega is praktisch gezien demissionair en Frankrijk verloor deze week zijn laatste triple-A-rating. Staat de eurozone aan de vooravond van opnieuw een 'hete zomer'?

In elk geval wordt de situatie 'grimmiger', beamen betrokken EU-ambtenaren en diplomaten. 'Het tekent hoe zwak politici staan', zegt één van hen. Een tweede: 'We bereiden ons voor op een potentieel turbulente zomer.'

De periferie van de eurozone ademt niet de door de overige eurolanden gewenste stabiliteit uit. De Griekse premier Samaras moet vandaag een nieuwe serie pijnlijke bezuinigingen door het parlement loodsen. Een riskante onderneming gezien de minimale meerderheid waarover hij beschikt (155 van de 300 zetels) en de weerzin tegen het 'dictaat' van de internationale geldschieters om tienduizenden ambtenaren te ontslaan. Zonder deze ontslagen draaien de crediteuren - de EU en het IMF leenden Griekenland 240 miljard euro - de geldkraan dicht en stevent Athene wederom af op een faillissement.

Portugal (leende 78 miljard euro uit het Europees noodfonds) leek zijn regeringscrisis te hebben bezworen, tot vorige week de president een soort motie van wantrouwen indiende. Deze week moet er een nationale overgangsregering komen, zo niet dan is de crisis een feit en lopen de geëiste bezuinigingen en hervormingen minimaal ernstige vertraging op.

In Spanje weet premier Rajoy zich vooralsnog verzekerd van ruime steun in het parlement maar zijn gezag - en daarmee de kredietwaardigheid van Spanje - brokkelt af. Onthullingen over hoe de voormalige boekhouder van zijn Partido Popular illegale donaties van zakenlieden naar geheime bankrekeningen en PP-kopstukken (onder wie Rajoy) overmaakte, verlammen de Spaanse regering. De vierde economie van de eurozone, die 41 miljard leende van het Europees noodfonds, wordt gezien als een wankele dominosteen in de rij van 17 eurolanden. Dat laatste geldt ook voor Frankrijk en Italië, respectievelijk de tweede en derde economie van de eurozone. Eind vorige week verloor de laatste grote kredietbeoordelaar (Fitch) zijn geloof in Frankrijk als triple-A-natie. En in Italië tellen velen de dagen van de net aangetreden regering-Letta. Als gevolg van alle onrust, loopt de rente op die de zwakke eurolanden over hun schulden moeten betalen.

'Politieke stabiliteit is een voorwaarde voor economische stabiliteit', zeggen ambtenaren en diplomaten in Brussel. 'Als die rentestijgingen aanhouden, leidt dat tot nieuwe, serieuze onrust.'

Toch zien ze een belangrijk verschil met de zomer van 2011, toen de euro langs de afgrond scheerde. 'Toen werd de crisis veroorzaakt door financieel-economische problemen en was de eurozone te verdeeld om die aan te pakken. Nu is de eurozone redelijk eensgezind en zijn de problemen nationaal en politiek', analyseert een ambtenaar.

Een collega van hem: 'Eindelijk is het eens niet 'Brussel' dat faalt, daar zijn we blij om. Tegelijkertijd baart het ons zorgen omdat we bijzonder weinig kunnen doen. Van Rompuy, Barroso en Dijsselbloem naar Lissabon sturen om orde op zaken te stellen, gaat nu eenmaal niet.'

Desondanks rekenen de ambtenaren en diplomaten op een ongestoorde vakantie. 'De boot zal scheef hangen maar niet kapseizen', zegt een van hen. Dat het in Athene rommelt, moeten de eurolanden voor lief nemen. 'Het Griekse drama kent vele afleveringen.' Portugal zal zijn knopen tellen om 'Griekse taferelen te voorkomen' en een vertrek van Rajoy zien de diplomaten zelfs als 'mogelijk gunstige ontwikkeling': de Spaanse premier geldt niet als sterk leider.

'Geen van de probleemlanden is momenteel afgesneden van de kapitaalmarkt, ook Frankrijk en Italië niet', concludeert een ambtenaar. 'Dus laten we er relaxt mee omgaan. Dat is toch de bedoeling van vakantie?'

undefined

Meer over