NieuwsVaccinatiebeleid

Brussel: merendeel burgers moet deze zomer zijn ingeënt

Deze zomer moet minimaal 70 procent van de volwassen EU-burgers gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Om trage vaccinatielanden als Nederland aan te moedigen, zal het Europese RIVM, het ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) twee keer per week de vaccinatiegraad van de lidstaten publiceren.

Een bewoner van een verpleeghuis in Brussel wordt ingeënt.  Beeld AFP
Een bewoner van een verpleeghuis in Brussel wordt ingeënt.Beeld AFP

‘Dit is geen wedstrijd tussen landen, maar een race tegen de tijd’, zei Commissaris Kyriakides (Zorg) dinsdagmiddag bij de presentatie van haar nieuwste voorstellen om de covid19-pandemie in te dammen. De Commissie vreest dat de nieuwe, besmettelijkere virusvarianten tot een derde coronagolf leiden, die zwaarder is dan de eerste twee. De gevolgen daarvan zijn volgens de Commissie zeer ernstig: meer doden, overbelaste zorgstelsels en een nog diepere economische recessie.

De Commissie zet vol in op het verhogen van de vaccinproductie en de vaccinatiegraad. De EU heeft in totaal al 2,3 miljard vaccindoses bij zes fabrikanten vastgelegd, die worden dit jaar geleverd. Ruim 760 miljoen doses zijn van de reeds goedgekeurde vaccins van BioNTech-Pfizer en Moderna. De productie ervan moet echter sneller, vindt de Commissie.

Ze zal samen met de Europese Investeringsbank (EIB) kijken hoe de vaccinmakers geholpen kunnen worden om hun productiecapaciteit uit te breiden. Geld is een optie maar ook fabrikanten aanzetten voor elkaar vaccins te maken. Het doel is dat in alle lidstaten tegen de zomer (uiterlijk eind augustus) minimaal 70 procent van de volwassenen is ingeënt. In maart dient tenminste 80 procent van de zorgwerkers en 80-plussers gevaccineerd te zijn.

Coronatop

Het ECDC gaat niet alleen de vaccinatiegraad in de lidstaten publiceren maar zal ook de vaccinatiecentra en reserveringsprogramma’s in de landen testen. Donderdagavond bespreken de Europese regeringsleiders de Commissievoorstellen op een speciale (video)coronatop.

De komst van nieuwe virusvarianten dwingt volgens de Commissie tot meer onderzoek naar positief bevonden neus- en keelmonsters. Nu is er slechts één lidstaat dat bij meer dan 1 procent van de positieve tests onderzoekt om welk virustype het gaat. De Commissie wil dat elk EU-land minimaal 5 procent van de positieve tests analyseert en ‘bij voorkeur’ zelfs 10 procent. Ze roept de lidstaten op de beschikbare analysecapaciteit van het ECDC te gebruiken. ‘Als we niet testen en onderzoeken zijn we blind’, aldus Kyriakides.

Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe logischer het volgens de Commissie is om de vaccinaties op korte termijn vast te leggen in een vaccinatiekaart. Dat helpt bij het opsporen van eventuele bijwerkingen van een vaccin. In de toekomst kan zo’n kaart ook andere doelen (makkelijker reizen) dienen, maar de Commissie wacht hiervoor het debat tussen de regeringsleiders af. Zuidelijke lidstaten dringen aan op een vaccinkaart om het toerisme weer op gang te brengen. Noordelijke landen (waaronder Nederland) willen er vooralsnog niets van weten omdat het tot ‘drang’ bij vaccineren zou leiden.

Grenzen dicht

De Commissie waarschuwt voor het dichtgooien van grenzen tussen EU-landen. Niet essentiële reizen moeten ontmoedigd worden maar verder zijn de bestaande nationale restricties (quarantaine en verplichte pcr-test) vooralsnog afdoende. Wel herhaalt de Commissie haar eerdere oproep om meer snelle (antigen) testen uit te voeren, ook om nieuwe virusvarianten op te sporen. Brussel heeft 20 miljoen van die tests besteld voor de lidstaten en overweegt een bestelling van nog eens 21 miljoen.

De Commissie stelt verder dat de vaccins die de lidstaten niet nodig hebben – ruim 1 miljard doses als de vaccins van alle gecontracteerde fabrikanten worden goedgekeurd – naar de buurlanden gaan: de Balkan, Oekraïne en Noord-Afrika. Duitsland waarschuwt al langer dat Rusland en China daar proberen hun - in de EU niet geautoriseerde - vaccins te verkopen.

Meer over