Bruguera en Hlasek niet bij machte Kafelnikov op gravel af te stoppen

Evgeni Kafelnikov heeft de Zwitserse Open kampioenschappen in Gstaad gewonnen. De Rus versloeg in de finale de lieveling van het thuispubliek Jakob Hlasek met 6-3, 6-4, 3-6 6-3....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De zege in de finale vormde de bekroning, maar de overwinning in de halve eindstrijd was meesterlijk. De 21-jarige Kafelnikov, als tweede geplaatst, won met 6-4, 6-3 van Bruguera. De Spanjaard haalde in Gstaad vijf maal op rij de finale, de laatste drie keer was hij winnaar.

Kafelnikov, zevende op de wereldranglijst, staat allerminst bekend als gravelspecialist. Maar in Zwitserland beten alle gravelbijters hun tanden op zijn spel stuk. De Spanjaard Blanco, de Amerikaan Spadea, de Italiaan Gaudenzi en Bruguera konden zich ingraven wat ze wilden, uiteindelijk groeven ze hun eigen graf.

Eigenlijk was niet Kafelnikov de grootste verrassing in Gstaad. Die eer was voor Hlasek, de nummer 124 van de wereld. De geboren Tsjech bezette in april 1989, vlak na zijn overwinning in Rotterdam, de zevende plaats op de wereldranglijst. Vervolgens zakte hij met Zwitserse precisie.

In Gstaad haalde de 30-jarige Hlasek voor de tweede maal in zijn carrière de finale. In 1988 verloor hij van de Australiër Cahill, zondagochtend was hij vol vertrouwen over een beter afloop. Vooral de winst in de halve eindstrijd (6-3 6-4 tegen zijn landgenoot Marc Rosset) had hem optimistisch gestemd.

In de finale van Baastad (Zwe) stonden twee spelers tegenover elkaar die nog nooit een ATP-toernooi op hun naam hadden geschreven. Van Fernando Meligeni kan dat na zondag niet meer worden gezegd. De 24-jarige Braziliaan won in de eindstrijd met 6-4, 6-4 van de Noor Christian Ruud.

Meligeni had in de halve eindstrijd de als vijfde geplaatste Spanjaard Carlos Costa verslagen. Ruud, zesde op de plaatsingslijst, won in twee sets van de Belg Goossens, die in de eerste ronde 'top-seed' Björkman had verslagen.

Monica Seles heeft zich officieel ingeschreven voor de US Open, het Grand Salm toernooi dat 28 augustus in New York begint. De Amerikaanse van Servische afkomst kwam niet meer in actie nadat een Duitse fan van Steffi Graf haar eind april 1993 met een mes in de rug had gestoken.

'Seles heeft een inschrijving aangevraagd, die is vrijdag geaccepteerd', aldus de Amerikaanse tennisfederatie. Op 29 juli speelt de tennisster een demonstratiepartij in Atlantic City tegen Martina Navratilova.

Raemon Sluiter en Edwin Kempes hebben de laatste wildcards gekregen voor de internationale tenniskampioenschappen van Scheveningen (ITS), die vandaag op de Mets-banen beginnen.

Eerder nodigde de organisatie de zeventienjarigejarige Argentijn Mariano Zabaleto, de huidige nummer één van de wereld bij de junioren, en de Nederlander Martijn Bok uit mee te doen.

Sjeng Schalken (82) en Joost Winnink (191) werden op grond van hun plaats op de ATP-lijst direct tot het hoofdtoernooi toegelaten. Het evenement, de enige Challenger in Nederland, is gedoteerd met 160 duizend gulden prijzengeld.

De Zweed Magnus Gustafsson heeft van toernooidirecteur Piet van Eijsden een wild card gekregen voor de Dutch Open, het tennistoernooi dat van het Hilversumse Melkhuisje naar Amsterdam is verhuisd. De Nederlander Sjeng Schalken kreeg de tweede voor het toernooi dat volgende week maandag van start gaat.

De plannen van de tennisbond om Michiel Schapers aan te trekken als bondscoach voor de mannen zijn uitgemond in een fulltime overeenkomst per 1 oktober.

De Rotterdammer gaat functioneren onder technisch directeur Stan Franker. Hij geeft trainingen, scout jong talent en begeleidt spelers in binnen- en buitenland. Ook is hij verantwoordelijk voor de jeugdselecties en het EK landenteams. Het laatste toernooi is dit jaar in Reggio Calabria.

GSTAAD: int. toernooi, mannen, halve finale: Kafelnikov (Rus) - Bruguera (Sp) 6-4, 6-3, Hlasek (Zwi) - Rosset (Zwi) 6-3, 6-4; finale: Kafelnikov - Hlasek 6-3, 6-4, 3-6, 6-3.

Dubbelspel, halve finale: Lobo/Javier Sanchez (Arg/Sp) - Nijssen/Oosting (Ned) 6-4, 7-6.

BAASTAD: int. toernooi, mannen, halve finale: Ruud (Noo) - Goossens (Bel) 7-6, 7-5, Meligeni (Bra) - Carlos Costa (Sp) 4-6, 6-0, 6-2; finale: Meligeni - Ruud 6-4, 6-4.

Dubbelspel, finale: Apell/Björkman (Zwe) - Ireland/Kratzmann (Aus) 6-3, 6-0.

NEWPORT (VS): int. toernooi, mannen: kwartfinales: Wheaton (VS) - Tieleman (It) 6-3, 6-2, Prinosil (Dui) - Woodbridge (Aus) 6-4, 6-2, Black (Zim) - Wilkinson (GB) 6-7, 6-4, 6-0, Rostagno (VS) - Ondruska (ZA) 6-4, 6-4; halve finales: Wheaton - Black 6-4, 6-1, Prinosil - Rostagno 6-3, 7-6; finale: Prinosil - Wheaton 7-6, 5-7, 6-2.

ULM: int. toernooi (challenger), mannen, dubbelspel, halve finale: Albano/Kempers (Arg/Ned) - Silberberg/Zwetsch (Arg) 6-2, 6-4, Alami/Koves (Mar/Hon) - Larkham/Winnink (Aus/Ned) 7-6, 4-6, 7-6; finale: Albano/Kempers - Alami/Koves 6-7, 6-4, 6-4.

SCHEVENINGEN: int. toernooi (challenger, kwalificatie), mannen, derde, beslissende ronde: Pala (Tsj) - Belgraver (Ned) 6-3, 5-7, 6-4, Pavel (Tsj) - Noteboom (Ned) 7-5, 6-1, Escude (Fr) - Lopez (Sp) 6-3, 6-2, Zumpft (Dui) - Kohlmann (Dui) 7-6, 7-6.

Plaatsingslijst: 1. Arrese (Sp), 2. Schalken (Ned), 3. Lopez-Moron (Sp), 4. Van Herck (Bel), 5. Carretero (Sp), 6. Goossens (Bel), 7. Etlis (Arg), 8. Viloca (Sp). Loting eerste ronde Nederlanders: Sluiter - Zumpft, Bok - Escude, Kempes - Pala, Winnink - Etlis, Schalken - Skoch (Tsj).

PALERMO: int. toernooi, vrouwen, halve finale: Spirlea (Roe) - Schett (Oos) 6-3, 6-1, Hack (Dui) - Medvedeva (Oek) 4-6, 6-4, 6-2; finale: Spirlea - Hack 7-6, 6-2.

Meer over