PortretKeir Starmer

Bruggenbouwer en eurofiel: vijf redenen waarom u Keir Starmer moeten leren kennen

Brexit-woordvoerder Keir Starmer van het Britse Labour veroverde deze week de harten van EU-gezinde congresgangers door een tweede referendum over Brexit niet meer uit te sluiten.

Keir Starmer Beeld Berto Martinez
Keir StarmerBeeld Berto Martinez

Hij is vernoemd naar de oprichter van de Labour Partij

‘Toen ik op school zat’, heeft Keir Starmer (56) gezegd in interviews, ‘dacht ik vaak: waarom hebben mijn ouders me niet gewoon Dave of Pete genoemd?’ Maar zijn socialistische ouders, woonachtig in de rijke stockbroker belt (beurshandelarenbuurt) onder Londen, wilden hun zoon naar de geestelijke vader van de Labour Partij noemen: Keir Hardie. Deze Schotse vakbondsleider en geheelonthouder, die al op zijn tiende in de mijnbouw werkte, werd in 1892 het eerste socialistische parlementslid. Inmiddels is Starmer ingenomen met zijn Keltische voornaam.

Hij hielp de milieuactivisten Helen Steel en David Morris bij het McLibel-proces

Na rechten te hebben gestudeerd op Oxford ging Starmer als mensenrechtenspecialist werken. Zijn mooiste zaak was de verdediging van twee Greenpeace-activisten die bij McDonald’s-filialen folders uit hadden gedeeld met informatie over het eten daar. De hamburgergigant klaagde de twee aan wegens smaad, wat het begin betekende van een tien jaar durend David-tegen-Goliath-gevecht. Het Europees Hof oordeelde dat de mensenrechten van het duo waren geschonden.

Hij was de drijvende kracht achter het ‘Twittergrap-proces’

In 2008 werd Starmer hoofdaanklager. Berucht was zijn besluit om Paul Chambers voor de rechter te slepen. Woedend over het sluiten van Robin Hood Airport (Sheffield) wegens slecht weer had de 28-jarige Chambers bij wijze van grap getwitterd: ‘You’ve got a week and a bit to get your shit together otherwise I’m blowing the airport sky high.’ Chambers werd eerst veroordeeld, maar het Hooggerechtshof sprak hem vrij. Justitiemedewerkers hadden het proces eerder willen stoppen, maar Starmer wilde tot het einde doorvechten.

Hij heeft Jeremy Corbyn van de Brexit-afgrond weg weten te slepen

In 2015 besloot Starmer, inmiddels geridderd tot Sir, de politiek in te gaan. Hij belandde al snel als woordvoerder Binnenlandse Zaken in het schaduwkabinet van Jeremy Corbyn. Hij trad na het EU-referendum af uit protest tegen Corbyns pro-Brexitbeleid. Een jaar later haalde Corbyn hem terug om hem de portefeuille van Brexit te geven. In die hoedanigheid ontpopte de ervaren jurist zich tot een formidabele tegenstander van de luie minister David Davis (Conservatieven). De eurofiele Starmer heeft zijn baas inch voor inch in de richting van een ‘zachte’ Brexit geduwd.

Hij wordt genoemd als toekomstig premier

De gematigde Starmer staat niet alleen bekend als de scherpste denker binnen de Labour-oppositie, maar ook als een bruggenbouwer. Hij kan goed met Corbyn opschieten, maar ook met gematigde leden van de partij. Zijn grote voordeel is dat hij geen New Labour-bagage (uit het nu omstreden tijdperk van Tony Blair) heeft. Om die redenen heeft de advocaat uit Noord-Londen goede kans om in de toekomst, als Corbyn te oud is, leider van links Engeland te worden. Net als die andere Keir.

Meer over